Tāpat kā suņiem, arī kaķiem mēdz būt blusas, īpaši tiem, kuri brīvi staigā ārā. Suņu blusas citiem dzīvniekiem un cilvēkiem parasti kož ārkārtīgi reti, bet kaķu blusas gan labprāt barojas ar jebkura siltasiņu dzīvnieka, kā arī cilvēka asinīm.

Inficēšanās: kaķi inficējas no citiem kaķiem, arī ārā no smiltīm, kur blusu kūniņas var dzīvot līdz pat gadam. Kad garām iet dzīvnieks un ar elpu izdala ogļskābo gāzi, apvalks plīst un blusa uzlec savam jaunajam upurim. Ar blusām var inficēties netīrās telpās, kuru īpašnieki neievēro higiēnas nosacījumus.

Inficēšanās pazīmes: kaķim blusas parasti uzturas galvas, muguras un astes saknes rajonā. Par blusu klātbūtni var pārliecināties pēc vilnā esošajiem blusu izkārnījumiem tumši brūnā krāsā. Gaišiem dzīvniekiem tie labi redzami, bet tumšiem vēlams samitrināt vates tamponu un izberzēt vilnu. Ja uz vates būs sarkanīgi brūns krāsojums, tad, visticamāk, kaķim ir blusas.

Kā jārīkojas īpašniekam: blusas ir ļoti bīstamas, jo pārnēsā gan tārpus, gan dažādas slimības. Daļa veterinārārstu uzskata, ka pat kaķu mēri un kailo ēdi pārnēsā blusas. Blusas jācenšas iznīcināt pēc iespējas ātrāk. Visefektīvāk darbojas “Frontline” preparāti, īpaši aerosoli.

Jāapstrādā ne tikai kaķis, bet arī viņa guļvietas un visas mīkstās mēbeles, kur kaķis gulējis, jo blusu oliņas un kūniņas uzturas tieši tur. Ja grīdai ir šķirbas, tā jāapstrādā ar dezinfekcijas šķīdumiem. Var, protams, mazgāt kaķus ar pretblusu šampūniem un bārstīt ar pūderi, taču tie nav tik efektīvi kā iepriekšminētais preparāts.

Jāatceras, ka kaķu atblusošanai der tikai tie līdzekļi, kas domāti kaķiem. Ir bijuši gadījumi, ka dzīvnieki aizgājuši bojā, jo saimnieks izmantojis suņiem domātos preparātus. Sadzīves ķīmijas līdzekļus nedrīkst izmantot nekādā gadījumā, jo tie dzīvniekam ir indīgi!

Profilakse: neļaujiet kaķiem staigāt ārā pa smiltīm, īpaši rudenī un pavasarī. Ja kaķis tomēr staigā ārā, kā arī pirms izstādēm lietojiet pretblusu preparātus.

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata “Kaķi”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!