Foto: Privātais arhīvs

Popularitāti sociālajos tīklos izpelnījusies meitene vārdā Sarma Reitere un viņas eksperiments. Jaunietei izdevies apmānīt savus Facebook sekotājus, mierīgi dzīvojoties Rīgā, bet internetā radot ticamu ilūziju par greznu dzīvi un mīlu Vīnē.

Rīgas Stradiņa universitātes studente Sarma Reitere Facebook rosījās kā parasta vidusmēra meitene, līdz marta beigās jauniete saviem draugiem negaidīti paziņoja, ka pārceļas uz Vīni. Desmit dienas Sarmas Facebook sekotāji varēja sekot ierakstiem par meitenes grezno dzīvi ārzemēs.

Studente ziņoja, ka Austrijā jau drīz atradusi kavalieri, dalījās ar bildēm, kas uzņemtas pie Donavas, atzīmējās Vīnes kafejnīcās, teātrī, metro un kino. Sarma atrādījās ar krāšņu rožu pušķi, radot ilūziju, ka viņu šādi lutina nupat iepazītais ārzemnieks.

Lieki piebilst, ka meitenes veiksmes stāsts izpelnījās viņas draugu sajūsmu – ieraksti no Vīnes tika komentēti, draugi interesējās par meitenes jaunās dzīves detaļām un jūsmoja līdz ar viņu.

Marta izskaņā nāca gaismā patiesība. Sarma Facebook publicēja video, kura mācība ir – nevajag ticēt visam, ko redz sociālajos tīklos. Lai to pierādītu, viņa veikusi šo eksperimentu.

Sarma atklājusi, ka desmit dienu laikā, kas it kā pavadītas Vīnē, viņa patiesībā dzīvojusies Rīgā, ar nolūku radot ilūziju par atrašanos ārzemēs.

Eksperimenta autore īpašā video atklājusi vienkāršās detaļas, ar kuru palīdzību izdevās apmānīt neskaitāmus virtuālos draugus. Sarma atzīmējusies lidostā, vārtoties mājās gultiņā, bildējusies pie Daugavas, bet draugiem likusi ticēt, ka pozēts pie Donavas, braucot 6. tramvajā, viņa Facebook sekotājus informējusi, ka vizinās Vīnes metro, jūru Duntē veiksmīgi uzdevusi par ezeru Austrijā un citādi vazājusi aiz deguna savus sekotājus.

Lai arī daži meitenes draugi privātās vēstulēs pauduši izbrīnu, vai viss tiešām notiek pa īstam, neskaitāmi citi noticējuši un apbēruši ar "patīk" sirsniņām un priekpilniem komentāriem Sarmas viltus Austrijas ierakstus un bildes.

Meitene pēc veiktā eksperimenta, kas apstiprinājis virtuālās realitātes mānīgumu, aicinājusi ļaudis turpmāk kritiski izvērtēt visu, ko paši publicē sociālajos tīklos, un atbrīvoties no ilūzijām, ka viņu draugu dzīves nudien ir tik greznas, kā tas redzams Facebook.

Sarmas eksperiments jau guvis milzu popularitāti Facebook. Ļaudis steidz dalīties ar pamācošo stāstu un diskutēt par virtuālās greznības mānīgumu. Vairāk par Sarmas eksperimentu var uzzināt viņas Facebook profilā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!