Foto: Privātais arhīvs
Latvijā beidzot iestājusies tik ilgi gaidītā tveice, un liela daļa tautas šādā laikā treniņus sporta zālē nomaina pret fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, apvienojot sportu ar saules tveršanu.

Lai treniņš tveicē nebeigtos nelāgi, DELFI Izklaide lasītājiem svarīgus padomus dod sporta kluba Global Fitness treneris un Baltijas fitnesa spīdeklis Eduards Ševčenko (attēlā), izceļot deviņas kļūdas, kuras mēdz pieļaut nepieredzējuši sportotāji.

Nenodrošināšanās ar ūdeni. Trenējoties jāatceras par to, lai tiktu uzņemts pietiekams šķidruma daudzums. Uz treniņiem tveicē tas attiecas pat dubultā, tāpēc treneris mudina obligāti ņemt līdzi ūdens pudeli, pat ja paredzēts vien apmest mazu apli ap kvartālu.

Pretējā gadījumā treniņš var beigties ar dehidratāciju, kas nozīmē pamatīgu ūdens zudumu organismā, kas var traucēt tā normālu funkcionēšanu.

Nepiemērots apģērbs. Stilīgais, labi pieguļošais un spīdīgais sporta tērps lai atpūšas un gaida rudens sezonu. "Vasaras treniņiem atbilstošs viegls, elpojošs apģērbs, nekādā gadījumā ne sintētisks," iesaka Ševčenko.

Treniņi dienas vidū. "Jāizvairās sportot dienas intensīvākā karstuma periodā laikā no pulksten divpadsmitiem līdz trijiem, kad saule ir viskarstākā. Labāk sportot no rīta vai vakarpusē," pareizu laiku treniņam ieplānot mudina eksperts.

Savu sajūtu ignorēšana. "Trenējoties karstā laikā, pastiprināti jāseko līdzi savai pašsajūtai," uzsver treneris. Ja kaut kādu iemeslu dēļ vingrojot pašsajūta pasliktinās, treniņš nekavējoties jāpārtrauc.

Vienādošana ar ierasto treniņu. Ja ierasts sportiskās aktivitātēs svīst pusotru stundu, šajā laikā izpildot intensīvus vingrojumus, bula laikā nedrīkst turpināt tādā pašā garā. "Treniņš tveicē noteikti būs īsāks un mazāk intensīvs," uzsver Ševčenko.

Pārkaršana. Skaidrs, ka sportojot nākas iesvīst un sakarst, bet kā noteikt robežu, kad karstuma jau par daudz? "Slikta dūša, galvassāpes, reibonis, sirdsdarbības paātrināšanās, nespēks, miegainība un pat ģībonis.

Pievērsiet īpašu uzmanību, ja sajūtiet šos simptomus vai to tuvošanos. Tādā gadījumā uzreiz jāpārtrauc fizisko slodzi, jāatrod vēsāku vietu, jāapsēžas un jāpadzeras," svarīgu padomu, lai nepārkarstu, dod eksperts.

Sporta dzērienu ignorēšana. Maldīgi uzskatīt, ka sporta dzērieni paredzēti tikai īstiem profesionāļiem. Tie noderēs ikvienam, jo īpaši, ja runa par treniņiem lielā karstumā, jo novērsīs fizisko spēju un koncentrēšanās zušanu.

"Ja treniņš ieilgst līdz stundai un vairāk, vajadzētu padomāt par sporta dzēriena izmantošanu ar elektrolītiem," padomu dod jomas profesionālis.

Nepietiekama aizsardzība pret sauli. Priecājoties, ka treniņu var apvienot ar iedeguma gūšanu, nedrīkst aizmirst par aizsardzību pret sauli. "Piemērots krēms ādas aizsardzībai un cepure, kas pasargās no saules dūriena, ir obligāta nepieciešamība," uzsver eksperts.

Sava veselības stāvokļa neizvērtēšana. Ne katram sportošana karstā laikā nāks par labu. Ševčenko iesaka ikvienam, kurš tveicīgās augusta dienas iecerējis izmantot fiziskās formas uzlabošanai, izvērtēt savu vispārējo veselības stāvokli.

"Īpaši jāuzmanās sirds slimniekiem un vecāka gadagājuma cilvēkiem," brīdina sporta eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!