Foto: Reuters/Scanpix
Daudzviet pasaulē notiek cīņa par geju, lesbiešu un transpersonu līdztiesību, un sabiedrība kļūst arvien tolerantāka pret seksuālajām minoritātēm. Tiesa, Pakistānai, kas ir konservatīva islāma republika, līdz iecietīgai attieksmei pret šiem cilvēkiem ir vēl tāls ceļš ejams.

Pakistānas pilsētā Pešavarā aizvadītās nedēļas nogalē notikusi šai zemei pavisam neierasta dzimšanas dienas ballīte, kurā atzīmēta transpersonas Šakīlas 40 gadu jubileja. Ziņu un foto aģentūra "Reuters" sniegusi nelielu ieskatu pasākuma norisē.

Transseksuāļi, kuri parasti strādā par dejotājām, mēdz uzstājies kāzās un citos pasākumus. Savukārt ikdienā Pakistānā tiem nākas saskarties ar sabiedrības nosodījumu, vardarbību un nievājošu attieksmi.

Rīkot pašiem savas privātās ballītes un kopā sanākšanas transpersonām šajā zemē tiek atļauts ļoti reti, tādēļ aizgājušajā nogalē notikušais pasākums vērtējams kā unikāls.

"Šī ir pirmā reize desmit gadu laikā, kad esam brīvi sarīkojuši šādas svinības," sacījusi Farzana Jana, kura ir Pakistānas transpersonu kopienas vadītāja. Tiek lēsts, ka valstī ir vismaz pusmiljons transseksuāļu.

Varas iestādes parasti noraida seksuālo minoritāšu lūgumus atļaut tiem rīkot pasākumus. Savukārt, ja šie cilvēki rīkojas paši uz savu galvu, iejaucas policija. Tiesa, augstākās instances nebija devušas rakstisku atļauju Šakīlas dzimšanas dienas ballītes rīkošanai, taču tā arī netika aizliegta.

Tāpat pieminēšanas vērts ir fakts, ka policija piedāvājusi savu palīdzību un uzraudzījusi, lai pasākums notiktu bez starpgadījumiem un agresīvi noskaņotu homofobu iejaukšanās. Likumsargi pārbaudījuši un pārmeklējuši visus viesus, lai tiktu nodrošināts, ka ballītē tiek ielaisti tikai tie, kuri saņēmuši ielūgumus, un izslēgtu iespējamību, ka tajā tiek ienesti ieroči.
Foto: Reuters/Scanpix

"Es baidījos, ka man nebūs iespēja piedzīvot šo pasākumu, jo mums ilgu laiku nācās pārliecināt autoritātes, lai tās atļautu mums to rīkot," sacījusi gaviļniece Šakīla.

Vairāki viņas jubilejas apmeklētāji atzinuši, ka katra transpersona vismaz reizi mūžā ir pelnījusi dzimšanas dienas ballīti.

"Šī ir pirmā un pēdējā dzimšanas diena manā mūžā. Tas ir svarīgākais un vispriecīgākais notikums manā dzīvē," citēta Šakīla, kurai viesi svētkos dāvinājuši naudu, lai viņa varētu uzsākt kādu nelielu biznesiņu.

Jāatzīmē, ka Pakistānas transseksuāļu ģimenes parasti izvairās no saviem "citādajiem radiem" un liek tiem ubagot vai iesaistīties prostitūcijā, lai sevi nodrošinātu, tādēļ daudzi nomaina vārdu un pārceļas dzīvot citur.

Tiesa, pēdējos gados sabiedrības attieksme pret transseksuāļiem kļuvusi nedaudz iecietīgāka. Pakistānas tiesa šomēnes lēma, ka turpmāk tautas skaitīšanā arī transpersonas atzīstamas par cilvēkiem, kuri pieskaitāmi valsts iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!