Foto: Privātais arhīvs

Fitnesa eksperts Rihards Sekste (attēlā), kurš šoruden sacēla īstu vētru ar savām efektīgā auguma bildēm, priecīgs par to, ka Latvijā turpina pieaugt interese par aktīvu dzīvesveidu un atklāj savus padomus ideāla auguma iegūšanai.

"Ideāls augums ir ļoti relatīvs jēdziens, jo katram cilvēkam ir savi kritēriji un savs viedoklis par to, kāds ir ideāls augums. Nevajadzētu gaidīt ļoti lielus sasniegumus īsā laika periodā, jo tas sanāk tikai retajam cilvēkam, tur vajadzīga īpaša ģenētika.

Bet es ticu, ka katrs vīrietis var uzlabot savu fizisko formu ar atbilstošu uzturu un treniņiem, ja vien ir motivācija attīstīt savas zināšanas un ieguldīt darbu," uzskata fitnesa eksperts, kurš zināšanas guvis Amerikā un labprāt ar tām padalās arī savā blogā. Viņš uzver, ka fiziskās formas uzlabošanai ir vairāki bonusi visās dzīves sfērās.

"Katrs vīrietis, kurš iemācās kontrolēt savu ķermeni ar pareizu uzturu un treniņiem, gūst ļoti daudz pozitīvā arī citur dzīvē. Ne tikai vīrietis izskatās labāk, viņš gūst pārliecību par sevi un sāk ticēt, ka ir spējīgs sasniegt jaunas virsotnes dzīvē," iedvesmo Sekste.

Viņš priecājas par to, ka Latvijā pēdējos gados ir pieaugusi un arvien turpina pieaugt interese par auguma uzlabošanu. "Es regulāri saņemu vēstules no cilvēkiem, kuri meklē palīdzību savus mērķu sasniegšanā, un man ir liels gandarījums palīdzēt, ja vien cilvēki ir gatavi strādāt.

Lai uzlabotu savu fizisko formu ir nepieciešams raksturs, pacietība un mērķtiecība - tas ir dzīvesveids. Mana filozofija ir sekojoša - visiem cilvēkiem ir nepieciešama pārtika un fiziskās aktivitātes, tad kāpēc nesekot tādam dzīvesveidam, kurā šie dzīves elementi tiek ievēroti tā, lai izskatītos un justos labāk?

Es teiktu, ka biežāk cilvēku attaisnojums ir zināšanas trūkums, kā arī apņēmības trūkums, jo vieglāk dzīvot ir nedomājot par pārtikas izvēli un brīvo laiku pavadīt pie televizora vai datora, nekā ievest kārtību savā uzturā un atvēlēt laiku fiziskajām aktivitātēm.

Pārlieku liels komforts ir problēma mūsu sabiedrībā, tāpēc fiziskās aktivitātes kļūst vairāk kā nepieciešamība, nevis kā opcija. Fitness ir viens labs veids kā piesaistīt cilvēkus izglītot sevi par veselīgu uzturu un regulāri ievērot fiziskās aktivitātes," savu filozofiju atklāj fitnesa eksperts.

Priecīgā ziņa - lai izskatītos fantastiski, viss brīvais laiks nav jāvelta fitnesam un jāpārtiek no svaiga gaisa. "Kad es speciāli negatavojos sacensībām vai foto sesijām, es ēdu četras, piecas reizes dienā. Uzturs pārsvarā sastāv no kvalitatīviem produktiem - liesās gaļas, zivīm, pilngraudu produktiem, dārzeņiem, un maztauku pienu produktiem.

Treniņi man sanāk vidēji trīs līdz četras nedēļā, un viens treniņš aizņem ne ilgāk par vienu stundu," savu ikdienas režīmu atklāj Sekste. Gatavojoties foto sesijām vai sacensībām treniņi gan esot biežāki - piecas vai sešas reizes nedēļā, un arī uzturam Sekste pievērš lielāku uzmanību.

"Sāku cieši kontrolēt uzņemtos ogļhidrātus un vairāk uzņemu olbaltumvielas. Bet arī šajā laika posmā, kad gatavojos sacensībām, vai foto sesijām vismaz vienu reizi nedēļā atļaujos nedaudz "norauties" no diētas, kas nav nemaz tik slikti, ja to pareizi dara," iepriecinošu niansi atklāj ideālā auguma īpašnieks.

Viņš iesaka ikvienam atrast laiku fiziskajām aktivitātēm un iemācīties pareizus uztura principus, pretējā gadījumā vēlākos gados var rasties veselības problēmas. Sekste gan gandarīts, ka aug ne tikai sabiedrības informētība, bet gan veikalu piedāvājums veselīga dzīvesveida jomā.

"Es esmu pamanījis arī to, ka ar lielāku interesi par aktīvo dzīvesveidu, lēnām arī attīstās pārtikas nozare Latvijā. Tagad ir pieejami tādi produkti, kuru agrāk nebija pārtikas plauktos, piemēram, olbaltumvielām bagātais produkts Piena spēks, grieķu jogurts, fitnesa maize ar samazinātu ogļhidrātu sastāvu.

Pat sporta uztura produkti tagad ir pieejami lielākajos pārtikas veikalos. Šādi produkti ir ļoti populāri starp aktīvā dzīvesveida piekritējiem un fitnesa entuziastiem, un es pareģoju, ka līdzīgu produktu būs arvien vairāk. Jo pieprasījums tikai aug," prognozē fitnesa eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!