Foto: Vida Press
Šobrīd Soču olimpiskajās spēlēs norisinās cīņa par kērlinga čempiona titulu, bet, lai kura izlase arī uzvarētu, droši zināms, ka uzvarētāju spēles akmeņi būs izgatavoti nelielajā Skotijas rūpnīcā "Kays of Scotland".

Kaut ko līdzīgu kērlingam sāka spēlēt jau vēlīnajos viduslaikos, kopš 1998. gada tas ir iekļauts olimpisko spēļu programmā, bet kopš 2006. gada olimpiādes akmeņus olimpiskajam kērlingam ekskluzīvi ražo tikai Džimijs Villijs (Wyllie).

Kompānija dibināta 1860. gadā, bet Villiju ģimene to pārvalda jau trīs paaudzēs. Pats 62 gadus vecais Džimijs medijiem stāsta, ka akmeņu ražošanas darbos iesaistīts jau kopš sešu gadu vecuma.

Ik gadu rūpnīciņā tiek izgatavoti 800 līdz 900 kērlinga spēles akmeņi, kas tiek sūtīti lielākoties uz Eiropu un Ziemeļameriku. (Pasaulē šobrīd reģistrēts aptuveni pusotrs miljons kērlinga spēlētāju.)

Lieta tāda, ka šai kompānijai ir ekskluzīva pieeja labākajām kērlinga akmeņu materiālam - īpašajam granītam, ko iegūst tikai vienās Skotijas akmeņlauztuvēs, kas pieder marķīzei Ailzai (viņas ģimenes īpašumā šī atradne ir kopš XVI gadsimta vidus).

90% kērlinga akmens sastāv no parastā šo akmeņlauztuvju granīta, bet gludā virsma tiek veidota no īpaša zilās galodas granīta.

Virsma, kas nonāk tiešā kontaktā ar ledu, ir piecus līdz sešus milimetrus bieza un 124 milimetrus diametrā (viss akmens sver 17 līdz 20 kilogramus). Dzīslainais marmors pasargā to no ūdens absorbēšanās un nodrošina maksimālu gludu slīdējumu pa ledus virsmu.

Aizvadītajā gadā šajās akmeņlauztuvēs tika iegūtas 2000 tonnas nepieciešamā granīta, kam, pēc ražotāju aplēsēm, visus pasaules kērlinga spēlētājus ar akmeņiem vajadzētu nodrošināt līdz pat 2020. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!