Foto: Publicitātes foto
Dāņu arheologi Odenses pilsētā atraduši 700 gadus senu tualeti – lai gan tā joprojām neprātīgi smirdējusi, speciālisti uzsver, ka atradums ir vērtīgs un cilvēku ekskrementu atliekas saglabājušās ļoti labā stāvoklī.

Kā vēsta vietējie mediji, šī XIV gadsimta tualete izpaužas kā virkne rindā novietotu īpašu koka mucu. Uz mucām, kuras iepriekš izmantotas zivju sālīšanai un pārvadāšanai, pat saglabājušies iegravēti to īpašnieku vārdi.

Mucas bija sakrautas kaudzītēs pa trim, bet savstarpēji savienotas ar māliem. Apakšā zem mucām izveidots urbums, kas savienots ar kanalizācijas sistēmu, tomēr gadsimtu gaitā saglabājusies šķebinošā smaka pārsteigusi pat pieredzējušus arheologus.

Pagaidām eksperti nav spējuši atbildēt uz jautājumu, vai šī tualete atradusies kādā mājā vai bijusi paredzēta sabiedriskai lietošanai.

Izpētot tualetes saturu, zinātnieki cer iegūt daudz pilnīgāku informāciju par to, kādu pārtiku uzturā lietoja XIV gadsimtā dzīvojušie dāņi.

Šī gan nav pati vecākā tualete, ko arheologiem izdevies atrast - paši senākie tualešu un kanalizācijas paraugi tiek datēti ar 2800. gadu pirms mūsu ēras, kad dažos Indijas un Pakistānas rajonos tualetes tika būvētas māju ārsienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!