Amerikāņu psihologi no Ohaio štata universitātes izstrādājuši un jau veiksmīgi praksē pārbaudījuši jaunu narcisma testu, kas izpildāms 20 sekundēs un sastāv tikai no viena jautājuma.

Pēc 11 eksperimentiem, kuros piedalījās 2200 brīvprātīgo, speciālisti nonākuši pie slēdziena, ka patoloģisku narcismu var izskaitļot ar vienu vienīgu jautājumu: "Vai man ir raksturīgs narcisms?", kas respondentiem jānovērtē septiņu baļļu skalā (testu skatīt šeit).

Psiholoģijā par narcisu dēvē egoistisku, patmīlīgu un godkārīgu cilvēku, kurš pārspīlēti tiecas pēc sev pievērstas (it īpaši erotiskas) uzmanības. Psihiatrijā pārmērīgs narcisms tiek uzskatīts par ļoti nopietnu personības traucējumu.

Zinātnieki uzsver, ka šī testa izpildīšanai nepieciešamas vien 20 sekundes, kamēr standartizētā narcisma noteikšanas testa (Narcissistic Personality Inventory) izpildei vajag vidēji 20 minūtes (šo testu var izpildīt šeit).

Protams, jaunais tests pilnībā nevar aizstāt standartizēto psihologu izmantoto instrumentu, tomēr ar tā palīdzību ļoti operatīvi var identificēt cilvēkus, kas cieš no narcisma.

"Cilvēki, kas ar gatavību atzīst sevi par narcisiem, patiesībā, visticamāk, tādi arī ir. Viņi lepojas ar šo faktu. Viņi narcismā nesaskata neko sliktu: ticos, ka viņi ir labāki par visiem pārējiem, viņi nekautrējas par to paziņot arī publiski," komentējis viens no pētījuma autoriem Breds Bušmens.

Narcisms savu nosaukumu aizguvis no sengrieķu mīta par skaisto jaunekli Narcisu, kas noraidīja nimfas Eho mīlestību, bet par sodu viņam bija jāiemīlas pašam savā attēlā ezera ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!