Foto: Publicitātes foto
Pietuvoties kukaiņu lidošanas noslēpuma atminējumam zinātnieki centušies jau sen, bet ļoti būtisks solis šajā sperts vien tagad – pirmo reizi vēsturē zinātniekiem izdevies nofilmēt kukaiņa muskuļu darbību lidojumā.

Lai veiktu šo unikālo ierakstu, bija apvienojušies speciālisti no trim mācību iestādēm - briti no Oksfordas un Londonas Impēriskās koledžas, kā arī šveicieši no Paula Šerrera institūta.

Galvenajai "lomai" tikai izraudzīta parastā sarkangalvainā maitu muša. Kukaini piestiprināja pie papīra lapas, kas līgani griezās, bet tajā pašā laikā mušas spārnu vēzieni it nemaz nebija ierobežoti. Pēc tam mušu ievietoja eksperimentālā rentgenoskopijas ierīcē ar trīsdimensiju skenēšanas funkciju.

Kā vēsta zinātnieku atskaite, kas publicēta žurnālā PLoS One, šajā laikā kukaiņa spārnu vēzienu skaits sasniedza 150 kustības sekundē.

Tika novērots, ka krūšu audi, kuros paslēpti visi muskuļi, bloķē gaismas piekļuvi, taču rentgenoskopa skatā tie bija pieejami, tāpēc zinātnieku publiskotajā video fragmentā kukaiņa muskuļus var apskatīt no dažādiem leņķiem un visos spārnu vēzienu etapos.

Zinātnieki uzskata, ka viņu iegūtie dati ieinteresēs ne tikai biologus, bet arī lidaparātu un lidojošo robotu izstrādātājus, jo mušu lidojuma noslēpums daudzas mašīnas varētu padarīt manevrētspējīgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!