Foto: Scanpix
Slaveni un bagāti cilvēki nav nekāds izņēmums, ja runa ir par slimīgām bailēm - fobijām. Viņiem piemīt pat ļoti retas apsēstības, piemēram, TV dīvu Opru Vinfriju šausmina košļājamā gumija, aktrise Megana Foksa (attēlā) baidās sagriezties ar papīru, bet Billijam Bobam Torntonam bail no antīkām mēbelēm, turklāt tikai franču.

Izplatītākās slavenību fobijas nosacīti varētu iedalīt vairākās grupās: bailes no noteiktām situācijām; bailes no priekšmetiem; bailes no dzīvniekiem, kukaiņiem un augiem.

Bailes no noteiktām situācijām

Sociofobija jeb bailes no publiskas uzstāšanās savulaik vajāja aktieri Tomu Henksu un aktrisi un dziedātāju Bārbru Streizandi. Bārbra no šīs fobijas atbrīvojās tikai 1994. gadā lielas koncertturnejas laikā - līdz tam laikam viņa atteicās uzstāties lielas auditorijas priekšā.

Agorafobija jeb bailes atrasties atklātā vietā pazīst aktrises Kima Beisingere un Derila Hanna. No agorafobijas cieta arī leģendārais sekssimbols - aktrise Merilina Monro.

Klaustrofobija jeb bailes no noslēgtas telpas piemīt Mišelai Pfeiferei un Umai Turmenai - jo īpaši viņai nācās cīnīties pret šo īpatnību filmas Nogalināt Bilu 2 uzņemšanas laikā, kad viņas varoni apglabāja dzīvu.

Klaustrofobijas paveids - bailes no liftiem - piemīt aktrisei Dženiferai Lavai Hjūitai. Līdzīgas ir arī Metjū Makonahija bailes no koridoriem un tuneļiem. Savukārt Bejonsai Noulzai ir vēl retāk sastopams ar telpām saistītu baiļu sindroms - viņai grūti sevi piespiest apmeklēt vannas istabas un saimniecības telpas.

Koimetrofobiju jeb patoloģiskas bailes apmeklēt kapsētas pazīst "vampīru medniece" Sāra Mišela Gelāra. Šīs viņas īpatnības dēļ seriāla vajadzībām bijusi izveidota butaforiska kapsēta.

Ripofobija jeb histēriska nepatika pret netīrumiem un nekārtību ir raksturīga Džesikai Albai, Hilarijai Dafai un Šenonai Doertijai.

Bailes no ūdens un lidojumiem

Akvafobija jeb bailes no ūdens piemīt Pludmales patruļas aktrisei Karmenai Elektrai, kurai filmēšanās sagādāja īstas mocības. No ūdens tāpat cenšas izvairīties Rasels Krovs, Vinona Raidere un nesenais Latvijas viesis Džekijs Čans.

Aerofobija jeb bailes no lidošanas ir raksturīgas veselai plejādei aktieru, tostarp Čārlīzei Teronai, Vūpijai Goldbergai, Kolinam Farelam, Dženiferai Anistonei, Benam Aflekam, dziedātājai Šērai un režisoram Larsam fon Trīram.

Bailes no noteiktiem priekšmetiem

Koulrofobiju jeb bailes no klauniem pazīst Džonijs Deps, Daniels Redklifs un P. Diddy. No sarkanā luksofora signāla, cik zināms, vienīgais baidās aktieris Šons Konerijs.

Šiklefobija jeb bailes no košļājamās gumijas arī ir pietiekami reta apsēstība, un ar to sirgst amerikāņu televīzijas dīva Opra Vinfrija. "Reiz kāda mana viešņa pusdienu laikā izņēma no mutes košļājamo gumiju un novietoja to uz šķīvja maliņas. Kad viņa aizgāja, šķīvi es vienkārši izsviedu laukā," stāstījusi Opra.

Eisoptrofobija jeb bailes no sava attēla ir aktrises Pamelas Andersones sāpīgais punkts: viņa ne tikai cenšas izvairīties no skatīšanās spoguļos, bet arī izslēdz televizoru katru reizi, kad ierauga sevi tā ekrānā.

Ovofobija jeb bailes no ovāliem priekšmetiem esot mocījusi leģendāro režisoru Alfrēdu Hičkoku. Bailes sagriezties ar papīru savukārt neslēpj daiļā aktrise Megana Foksa.

Par bailēm no antīkām mēbelēm paziņojis aktieris un režisors Billijs Bobs Torntons: "Man nav fobijas saistībā ar senatnīgām amerikāņu mēbelēm, baidos tikai no franču darinājumiem." Bailes no durvju rokturiem nedod miera aktrisei Kameronai Diazai.

Bailes no augiem un dzīvniekiem

Botanofobijas un selahobojas iezīmes konstatētas aktrisei Kristīnai Riči - viņai šausmas sagādā istabas augi un haizivis. Ailurofobijā atzinusies Latoija Džeksone - viņa paniski baidās no kaķiem.

Bailes no delfīniem ir viena no modeles Tairas Benksas īpašībām: "Jums šķiet, ka delfīni ir jauki, bet man tā neliekas. Es izjūtu bailes un satraukumu, pat runājot par delfīniem."

No strausiem savukārt baidās aktieris Džeiks Gilenhāls - viņš necieš pasaulē lielākā putna izskatu. Jenoti izraisa šausmas aktrisē Keitijā Holmsā. Neviens cits šādas fobijas gadījums nav zināms.

Cūkas izraisa drebuļus aktierim Orlando Blūmam. Kad filmas Debesu valstība uzņemšanas laikā viena no cūkām izbēga no aizgalda, aktieris pacentās steidzīgi no turienes pazust.

Ekvinofobija jeb bailes no zirgiem sagādājusi daudz raižu aktrisei Kristenai Stjuartei. Viņa deviņu gadu vecumā nokritusi no zirga un salauzusi elkoni. Filmas Sniegbaltīte un mednieks uzņemšanas laikā viņai tās nācās pārvarēt: "Es vienkārši centos par to nedomāt. Es tik ļoti vēlējos filmēties šajā lentē, ka padomāju - ja man reiz lemts nomirt, jājot ar zirgu, lai tā būtu."

Ar vienu no baktrahofobijas veidiem - bailēm no reptiļiem - pazīstama dziedātāja Britnija Spīrsa. Īpaši viņai nepatīk lielās ķirzakas - varāni.

Izopterofobija jeb bailes no kukaiņiem ir samērā izplatīta fobija slavenību vidū - tā piemīt Vudijam Alenam, Stīvenam Spīlbergam un Skārletai Johansonei. Nikolu Kidmenu pārņem šausmas, ja uz viņas nosēžas tauriņš. Savukārt Džastinam Timberleikam piemīt patoloģiskas bailes no zirnekļiem - tā sauktā arahnofobija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!