Foto: DELFI
Rīgas pilsētas Administratīvā komisija producentam Jurim Milleram par ekspluatācijā nenodotu telpu Marijas ielā 20 patvaļīgu izmantošanu piemērojusi 711 eiro (500 latu) sodu, informējusi Rīgas pilsētas būvvaldē.

Piemēroto naudassodu viņš ir apstrīdējis tiesā. Millers pats uz Administratīvās komisijas sēdi 17. decembrī neieradās, - pēc paša teiktā, viņš par to neesot bijis informēts.

Pagaidām dzīvoklis Marijas ielas 20. nama 5. stāvā publiskiem pasākumiem vairs netiek izmantots. Millers paziņojis, ka viņa plānotie pasākumi notiks "citās telpās un citā mērogā", taču viņš pagaidām neatklāja, uz kurieni šie pasākumi varētu tikt pārcelti.

Būvvaldē no Millera saņemtas divas dažādas vienkāršotās renovācijas apliecinājuma kartes - vispirms novembrī producents iesniedzis dokumentus, kas paredz telpu funkciju maiņu, bet janvāra sākumā iesniedzis vēl vienu vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karti, kurā telpu funkciju maiņa netiek pieprasīta. 

Būvvalde lūgusi Milleru precizēt, kuru no tām viņš vēlas saskaņot, kā arī pieprasījusi visu ēkas kopīpašnieku piekrišanu un līdz 28.februārim pieprasījusi iesniegt arī tehnisko slēdzienu par būves konstrukciju stāvokli.

Millers savukārt uzskata, ka viņam nekas vairs nav jāiesniedz - visu nepieciešamo dokumentāciju viņš esot iesniedzis jau pirms vairākiem mēnešiem, savukārt telpu plānu būvvaldē iesniedzis jau pirms četriem gadiem, taču būvvalde to nav apstiprinājusi.

"Būvvalde vairāku mēnešu garumā, izmantojot visus savus administratīvos resursus, mēģina novilcināt laiku, lai plānojumu neapstiprinātu, uzstādot prasības, kurām nav pamata," sacīja Millers. Viņš norādīja, ka dzīvokļa vienkāršotai renovācijai ēkas līdzīpašnieku piekrišana nav vajadzīga un pietiek to saskaņot ar nama pārvaldnieku.

Producents uzsvēra, ka viņam piederošais dzīvoklis, kurā izveidota mākslas telpa, nav uzskatāms par klasisku teātri - līdzīgi kā tas bijis kultūras dzīvē arī padomju un atmodas laikā, tas vienkārši ir dzīvoklis, kurā notiek teātra izrādes. Millera advokāti esot pārliecinājušies, ka Latvijā neviens likums neaizliedz izrādes dzīvokļos.

"Būvvaldes juristu armija vienkārši meklē aizbildinājumus, lai nedarītu to, kas tai pēc likuma jādara," uzskata producents un dzīvokļa īpašnieks.

Jautāts, kas varētu būt par iemeslu būvvaldes nelabvēlībai, Millers vainoja kādu savu kaimiņieni, kurai gadiem ilgi esot krājušies lieli apsaimniekošanas parādi un pret kuru šī iemesla dēļ pārējie ēkas iedzīvotāji vērsušies tiesā. 

Viņa par mākslas telpas 64 krēsli ierīkošanu Millera dzīvoklī sacēlusi publisku jezgu. Kā otru iemeslu viņš minēja to, ka pirmajai izrādei, kas notikusi viņa dzīvoklī, režisore bijusi Gaļina Poļiščuka, kura patlaban nebaudot Rīgas domes labvēlību.

Millers norāda, ka viņš savā dzīvoklī ir veicis vienkāršotu renovāciju, saglabājot dzīvojamās telpas statusu, bet būvvalde, pieprasot dažādus papildu dokumentus un ierobežojot iespējas rīkoties savā īpašumā, pārkāpj viņa intereses.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas būvvalde pērn oktobrī norādījusi, ka mākslas telpa "64 krēsli" Marijas ielas nama dzīvoklī ir iekārtota nelikumīgi, bez atbilstošas būvniecības dokumentācijas saskaņošanas, apdraudot gan izrāžu apmeklētāju, gan arī mājas iedzīvotāju veselību un drošību. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!