Foto: F64
Kārtējo reizi iespēju publiski apmainīties ar viedokļiem nav laidis garām pārītis sabiedrībā zināmu cilvēku – šoreiz sociālajos tīklos verbāla saķeršanās notikusi starp multimākslinieku Kasparu Bindemani (attēlā) un dziedātāju Lindu Leen.

Bindemanis šonedēļ savā Facebook profilā bija ievietojis pārdomas, kas viņam bija radušās pēc Dziesmu un deju svētku noslēguma - mākslinieks apšaubīja patriotiskās jūtas un nacionālo lepnumu, ko šis pasākums radījis latviešu tautā.

"Nē, nopietni, tā lepošanās ir kaut kāda jancīga padarīšana. Es turpmāk sākšu katru dienu postēt, ka šodien, piemēram, es lepojos ar to, ka manām rokām ir 10 pirkstu par abām kopā.

Aizvakar es lepojos ar to, ka man ir mati. Kāds ir mans nopelns šajā sakarā? Kaut viens iemesls, kas man liktu ar to lepoties?," rakstīja Kaspars, kurš kā racionāls cilvēks nav ļāvies masu histērijai par dziedāšanu baros.

Šis paziņojums radījis kaismīgu diskusiju, kurā iesaistījusies arī dziedātāja Linda Leen, kura Bindemanim aizrādījusi, ka viņš pēdējā laikā "riktīgi negatīvajā ievilcis kaut kā".

"Teju viss Tev šķiet nepareizi, nevietā un muļķīgi. Varbūt laiks nomainīt filtru," norādījusi mūziķe, uz ko gan paziņojuma autors atbildējis, ka viņa nostāja kā reiz esot ļoti pozitīva.

"Man ļoti patīk Dziesmu svētki. Tikai es apbrīnoju cilvēku aizraušanos ar nejēdzībām. Mans uzdevums ir uz šīm nejēdzībām norādīt," atklāts bijis Bindemanis.

"Kas ir tas, Linda, kā dēļ Tev šķiet, ka latvieši ir labāki par pārējiem, ka Latvija ir skaistākā zeme pasaulē? Kas tas ir par sviestu? Un es nerunāju tikai par Latviju un latviešiem. Visi nez kāpēc iedomājas, ka viņi pārstāv visīpašāko nāciju pasaulē," spriedis Bindemanis, norādot, ka vēlme "nolikt karoti par savu Dzimteni" vispār uzskatāma par murgu.

"Kam tas viss vajadzīgs! Jūs tiešām neapjēdzat, ka visa šī patriotiskā ņemšanās, kurai nav nekā kopīga ar veselo saprātu, ir ķīlis, kuru apzināti dzen cilvēku starpā," prātojis multimākslinieks, bet vēlāk uzsvēris, ka nevēlas apgalvot, ka Latvija un latvieši ir sliktāki vai maznozīmīgāki par pārējiem.

Tāpat viņš atspēkojis Lindas Leen pārmetumus par pārlieko negatīvismu savās sociālo tīklu aktivitātes.

"Varbūt iespaids par to, ka es esmu negatīvi noskaņots, rodas tāpēc, ka lielāko daļu no maniem postiem nesastāda ēdienreižu fotouzņēmumi, čivināšana par to, "kā mēs vakar stilīgi noballējāmies tā, ka neko šodien neatceros" un iečekošanās 4stūrī kādā tirdzniecības centra sabiedriskajā tualetē. Es runāju par lietām, kuras es uzskatu par sasāpējušām, būtiskām un aktuālām," norādījis Bindemanis.

"Nacionālā identitāte ir laba lieta, bet nevajag to jaukt ar idiotismu. (..) Ir labi zināt un apzināties, no kurienes mēs nākam, bet nevajag to pasniegt kā kaut kādu privilēģiju, un lepoties ar to vispār izskatās pamuļķīgi.

Kā jau es te vienreiz teicu - tas ir tāpat, kā rādīt visiem sava zīdaiņa bildi un stāstīt, cik viņš ir skaists un attīstīts. No malas tas izskatās smieklīgi un rada pretreakciju. Ir labi priecāties par to, kas tev ir, bet nevajag to visiem bāzt degunā," pārdomas rezumējis Bindemanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!