Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas šovbiznesā pēdējo pāris nedēļu laikā uzvirmojoši divi lieli skandāli, kuru epicentrā nonākuši skatuves mākslinieki ar īpašām vajdzībām. Kamēr Ukraina lemj, vai ļaus valstī iebraukt Krievijas "Eirovīzijas" pārstāvei Jūlijai Samoilovai, nerimst diskusijas arī ap dejotāju Jevgēņiju Smirnovu.

Jaunais dejotājs, kurš autoavārijā zaudējis vienu kāju, uzmanības centrā nonāca pēc dalības Krievijas Pirmā kanāla talantu šovā "Минута славы" ("Minūte slavas"), kad viņš skatītājus aizkustināja ar profesionāli izpildītu deju kopā ar skatuves partneri Aļonu Ščeminu.

Lielāku ievērību par puiša sniegumu gan izpelnījās žūrijas locekļu, aktrises un režisores Renātas Ļitvinovas un žurnālista Vladimira Poznera izteikumi, kas ļoti aizvainoja dejotāju – Ļitvinova puisim ieteica "piesprādzēt" otru kāju, bet Pozners norādīja, ka invalīda dalība šovā ir "aizliegts paņēmiens".

Tas pamatīgi sašūpoja Krievijas šovbiznesu, un tracim ogles piemeta nedēļu vēlāk izskanējušais paziņojums par Jūlijas sūtīšanu uz "Eirovīziju" – meitene ir pirmās grupas invalīde, un tas sabiedrībā lika uzvirmot jaunām diskusijām par cilvēkiem ar īpašam vajadzībām.

Neilgi pēc šovā "Minūte slavas" izskanējušajiem žūrijas izteikumiem Krievijas mediji steidza ziņot, ka to dēļ no darba atlaists Krievijas Pirmā kanāla muzikālās un izklaides programmas direkcijas darbinieks, kurš bijis atbildīgs par raidījuma veidošanu.

To portālam "Meduza" bija atklājis kāds avots Pirmajā kanālā, bet telekanāla pārstāvji šo vēsti nevēlējās komentēt.

Nākamajā "Minūte slavas" raidījumā Pozners un Ļitvinova dejotājam atvainojās par saviem izteikumiem, bet ceturtdien, 16. martā, Pozners intervijā telekanālam "Дождь" atklājis, kā īsti notikusi atvainošanās.

"Pirmā kanāla ģenerāldirektors Konstantīns Ernsts tikās ar mani un ne tikai ar mani un teica, ka kaut kādā veidā ir jāliek saprast, ka mēs uz to reaģējam, ka mēs to neignorējam," intervijā Ksenijai Sobčakai skaidroja Pozners. Šis lūgums arī bijis iemesls tam, ka Pozners runājis ar aizvainoto dejotāju.

Savā atvainošanās runā Pozners gan neatkāpās no saviem vārdiem, norādot, ka atvainojas nevis par pateikto, bet par to, ka to pateicis tā, ka bijis iespējams pārprast.

"Es nepiekrītu, ka esmu atvainojies. Man arī nebija īsti par ko atvainoties. Man nav sajūta, ka man tas būtu bijis jādara," arī intervijā "Дождь" vēlreiz uzsvēris žurnālists.

Foto: Sputnik/Scanpix
Viņš arī atklājis, ka ir dzirdējis par telekanāla atlaisto darbinieku, bet tas nav noticis viņa izteikumu dēļ. "Cik es saprotu, viņam bija jāizgriež kaut kas no tā, ko teica Renāta. Bet viņš no neizdarīja," stāstījis Pozners.

Arī Ļitvinova puisim atvainojās par nepareizi izvēlētajiem vārdiem un aicināja viņu turpināt dalību projektā, lai kļūtu par piemēru citiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tomēr Jevgēņijs pieņēma lēmumu šovu "Minūte slavas" pamest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!