Foto: Vida Press
Pirmdien, 9. jūnijā, apaļu jubileju svin viens no populārākajiem Volta Disneja studijā radītajiem varoņiem – negantā un viegli aizkaitināmā pīle Donalds Daks, par kuras galveno iezīmi uzskatāma īpatnā un bieži vien pilnīgi nesaprotamā tarkšķēšana.

Zilajā jūrnieku kreklā tērpto pīli, kura bikses uzvelk tikai tad, kad dodas peldēties, pazīst visā pasaulē, un viņa gaitas iemūžinātas gan animācijas filmās, gan komiksos, ko iemīļojuši bērni un pieaugušie daudzās valstīs, un arī Latvijā izdevniecības Egmont Latvija paspārnē kopš deviņdesmitajiem gadiem iznāk komiksi par Daka, viņa radinieku un biedru piedzīvojumiem.

Par nešpetnās pīles dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1934. gada 9. jūnijs, kad tika demonstrēta multiplikācijas filma The Wise Little Hen. Pirms tam gan viņš kā zīmēts tēls filmiņas pieteikumā parādījies žurnālā Good Housekeeping, un šis izdevums tiek uzskatīts par īpašu vērtību kolekcionāru vidū.

Kā vēlāk skaidroja Disnejs, viņš vēlējies radīt negatīvāku tēlu par Mikipeli, bet viņš pat nav spējis iedomāties, ka šis varonis kļūs tik populārs.

"Viens no lielākajiem gandarījumiem mūsu darbā studijā ir siltās attiecības, kas valda mūsu multeņu ģimenē. Ar Mikiju, Pluto, Gūfiju un visu pārējo bandu vienmēr ir liels prieks strādāt. Bet, kā jau pieņemts lielās ģimenēs, arī mums ir savs "problēmu bērns". Jā, jums ir taisnība, tas ir Donalds Daks," populāro pīli savulaik raksturojis pats Disnejs.

Donalds Daks ir vienīgais no Disneja varoņiem, kuram ir otrs vārds - 1942. gada multenītē Donald Gets Drafted izskanēja, ka pīles pilnais vārds ir Donalds Fontlerojs Daks.

Par vienu no spilgtākajām Donalda Daka iezīmēm uzskatāma viņa neparastā balss - no 1934. līdz 1983. gadam to, izmantojot īpašu The Neumann TLM-170 mikrofonu, ierunāja Klarenss Nešs, bet pēc tam stafeti pārņēma Tonijs Anselmo.

Donalds Daks ir 'visražīgākais' no Disneja varoņiem - viņš parādījies aptuveni 178 filmiņās un ir piektais visvairāk publicētais komiksu grāmatu varonis pēc Supermena, Betmena, Zirnekļcilvēka un un Āmrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!