Foto: LETA

"Tie zēni, kas sevi dēvē par grupu "Līvi", nav "Līvi"!" – šādu viedokli nedēļas nogalē sociālajā medijā "Facebook" publicējis viens no grupas dibinātājiem, Liepājas mūziķis Juris Pavītols. Viņš uzsver – līdz ar grupas vokālista un basģitārista Jāņa Groduma aiziešanu mūžībā 2010. gadā grupa "Līvi" ir vēsture.

"Grupa "Līvi" varēja tā dēvēties, gan ar nosacījumu, līdz Jāņa Groduma aizdošanās citā Saulē! Viss! "Līvi" ir vēsture, patīkama, ne tik patīkama, slavena un ne tik slavena, bet vēsture! To es autoratīvi paziņoju, kā grupas dibinātājs! Tie zēni, kas sevi dēvē par grupu "Līvi", nav "Līvi"!"

Pavītols atsaucas uz Latvijas Radio 1 (LR1) dzirdētu interviju ar pašreizējo grupas "Līvi" dziedātāju Jāni Buķeli, kurā izskanējusi neprecīza grupas "Līvi" vēsture.

"Pat apjuku – divi profesionāļi (?) – gan intervētājs, šķiet Elviss vārdā, gan intervējamais runā par "Līviem": viens piesaka dziesmu "Aprīļa pilieni", ko dziedot Pavītols (nekad šo visādi jauko bērnu dziesmiņu neesmu dziedājis), kaut to dara dziesmas autors Ēriks Ķiģelis duetā ar Ingu (Liepiņu, vēlāk Pavītolu – red), otrs kaut ko murgo par "Līvu" tuvojošos 50 gadu jubileju, bet nezinot un pat īsti arī neinteresējot, kad tā ir (un tas ir Līvs!), kaut to pārpildītā Liepājas teātrī nosvinējām 2022. gada pavasarī. Tika izdota arī lielā vinilplate ar grupas sākuma dziesmām "Līvi. Sākums" un grāmata "Liecinieka spoguļportrets"," raksta Pavītols.

"Liecinieka spoguļportrets" ir paša Pavītola sarakstīta grāmata, kas izdota apgādā "Jumava". Grāmatā autors apraksta redzēto un piedzīvoto rokgrupu "Līvi" un "Saime" dibināšanas laikos, kā arī notikumus, kas skāruši kolektīvu mūziķus un to pamatlicēju. Autors atklāj personīgo pieredzi, stāstot par rokmūzikas aizkulisēm, kā arī grupu "Līvi" un "Saime" attīstību. Jau izdodot grāmatu, autors vērsa uzmanību uz grupas "Līvi" pirmsākumu un agrīnās vēstures kļūdainām interpretācijām.

"Esmu savu viedokli izteicis arī Ainaram Virgam un pat aicināju svinēt 50 gadu jubileju kopā ar īstajiem, vēl dzīvajiem "Līviem" uz ko saņēmu atbildi: "Kad tad īsti ir tie "Līvi dibināti? Un priecīgu svinēšanu!"" sociālajā medijā "Facebook" raksta Pavītols.

"Ainar: Tevi uzaicināja grupā Ērika (Ķiģeļa) vietā 15 gadus pēc grupas dibināšanas. Es ar Kultūras ministra pavēli jau biju toreiz, pirms trīs gadiem, no grupas atlaists, tāpēc domāju, ka neviens Tev neliedz dibināt savu grupu un dziedāt gan tava "Līvu" laika, gan jaunākas dziesmas, bet nav tev, kā ienācējam grupā, morālu tiesību vēlāk savākt mūziķus un nosaukt tos ne sevis dibinātas grupas vārdā (un ne tik to vien)! Tas ir, kā pats bieži mīli teikt – smieklīgi, kaut patiesībā tā ir visprastākā lielummānija un cinisms. Ļoti ceru, ka šo nekaunību straumi beidzot pārtrauksi jau ar rītdienu!" publisku nosodījumu Ainaram Virgam pauž Pavītols.

Viņš kolēģim novēl veiksmi mūzikā, tomēr ir gatavs tiesāties, ja tiks uzskatīts, ka viņam nav taisnība.

Juris Pavītols ir latviešu mūziķis, politiķis, bijušais zemessargs un Latvijas Tautas frontes dalībnieks. Viņš uzskatāms par vienu no pašmāju roka pamatlicējiem.

Kā Nacionālajā enciklopēdijā raksta muzikoloģe un Latvijas rokmūzikas vēstures pētniece Daiga Mazvērsīte, grupa "Līvi" dibināta 1971. gadā Liepājā (nosaukums apstiprināts pāris gadu vēlāk) un tā ir kļuvusi par vienu no latviešu roka simboliem.

1981. gadā tā laika kultūras ministrs Vladimirs Kaupužs "Līviem" aizliedza koncertēt ārpus Liepājas kultūras nama, bet Juri Pavītolu atstādināja no grupas vadītāja amata. Pusgadu "Līvi" darbojās bez oficiāla vadītāja. 1982. gada oktobrī "Līvi" ar koncertbraucienu pie Rietumsibīrijas ceļu būvētājiem (deviņi koncerti sešās dienās) atsāka darbību, novembrī no paša dibinātā kolektīva Pavītols aizgāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!