Foto: LETA
Festivāla "Māksla+Komunikācija" ietvaros Spīķeru koncertzālē 5. oktobrī, plkst.19:00 norisināsies amerikāņu džeza mūziķa un filozofa Deivida Rotenberga (David Rothenberg) uzstāšanās, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Šogad festivāla īpašajā koncertā skanēs audiovizuālas interpretācijas par dabas un tehnoloģiju savstarpējām attiecībām – harmoniju un kontrastiem. Deivids Rotenbergs savas klarnetes spēles improvizācijas apvieno ar brīvdabā ierakstītajām vaļu skaņām un putnu dziesmām. Koncertā Deivids Rotenbergs savā mūzikā tiecas risināt un atklāt cilvēku pasaules un dzīvās dabas attiecības.

Rotenbergu jau izsenis interesējusi dzīvnieku pasaules iedzīvotāju skaņu muzikalitāte. Viņš ir muzicējis kopā ar lirasputniem, pārraidījis savas klarnetes skaņas ūdenī kuprainajiem vaļiem un ir bijis noklāts ar trīspadsmitgadīgajām cikādēm, lai trokšņotu līdzi to ņudzoņai.

Koncertā varēs ieklausīties lakstīgalas, vaļa, ragainās cikādes, fultona koku circeņa, dzeltenkapuces strazda, lirasputna, mizgrauža un dažādu citu dzīvo radību muzikālajā pasaulē

Spīķeru koncertzāles koncertā Rotenbergs piedāvās muzikālu trajektoriju, izmantojot vairākas mūziķa iemīļotas sugas un atklājot to unikālo un attīstīto estētisko izjūtu mēģinājumā demonstrēt, ka mūzika spēj sniegties tālāk par sugu iedalījumu – no cilvēkiem līdz dzīvniekiem un atpakaļ.

Amerikāņu filosofs un mūziķis Deivids Rotenbergs ir arī grāmatas "Why Birds Sing" autors, kas tikusi izdota arī Itālijā Spānijā, Taivānā, Ķīnā, Korejā un Vācijā. Pēc grāmatas ir izveidota BBC TV dokumentālā filma. Rotenbergs ir sarakstījis arī "Sudden Music", "Always the Mountains" un "Thousand Mile Song" par muzicēšanu vaļu dziesmu pavadībā.

Rotenbergs ir pats izdevis septiņus albumus, tostarp "On the Cliffs of the Heart", kuru žurnāls "Jazziz Magazine" 1995. gadā bija ierindojis starp 10 labākajiem albumiem. Viņa jaunākajā grāmatā "Survival of the Beautiful" tiek runāts par estētiku evolūcijas ietvaros. Viņa pirmais albums ierakstu kompānijā ECM Records "One Dark Night I Left My Silent House", kas tapa sadarbībā ar pianisti Merilinu Krispelu, tika izdots 2010. gadā. 2011. gadā izdevis albumus kopā ar Luisu Porteru un mūziķi Scanner. Rotenbergs ir Ņūdžersijas Tehnoloģiju institūta filosofijas un mūzikas profesors.

"Māksla+Komunikācija" festivāla koncertā 5.oktobrī Spīķeru koncerzālē uzstāsies ne tikai Deivids Rotenbergs, bet arī Marks Fells un Mats Stīls (apvienība "snd"), kā arī pašmāju mākslinieki Mārtiņš Roķis, Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs u.c.

Biļetes uz koncertu var iegādāties var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!