Foto: Publicitātes foto
Pieminot komponistu Eduardu Rozenštrauhu viņa 95. jubilejā, jau aptuveni mēnesi dažādās Latvijas vietās redzams dziedātājas Indras Lintiņas-Lučkas veidotais koncertuzvedums "Tauta Eduarda Rozenštrauha piemiņai".

"Spilgtā atmiņā saglabājies mūsu tautas 3. Atmodas dziesmotas laiks, kad beidzot tauta līksmi un brīvi varēja dziedāt leģendārā dziesminieka Edurda Rozenštrauha dziesmas. Nav iespējams nodalīt visas latviešu tautas Atmodas laika vētrainos notikumus no viņa dziesmām, kuras dziedāja rokās sadevušies jauni un veci gan Baltijas ceļā, gan uz barikādēm Vecrīgā, gan Zaķu salā pie TV torņa ēkas un daudzās citās vietās," stāsta komponista skatuves partnere Lintiņa-Lučka.

Viņa norāda, ka "Zilais lakatiņš", "Vecpiebalgas ūdensrozes", "Vecās likteņdzirnas", "Jaunība", "Vaidava" un citas dziesmas tajā laikā skanēja it visur

Par šo periodu un sadarbību ar leģendāro komponistu 95 gadu jubilejā dziedātāja dāvāja atmiņu grāmatu "Jasmīn' baltais, mana mūža...". Savukārt pagājušā gada septembrī Dzejas dienās Indra Krišjāņa Barona muzejā sapulcināja dzejas draugus un dzejniekus, lai pieminētu Rozenštrauhu viņa 95. gadu jubilejā, kā rezultātā tapis šis koncertuzvedums.

"Uzveduma programma balstīta uz dzejnieku veltījuma dzeju, nebaidoties pasmieties gan par sevi, gan dažādiem mūsu valsts un dzīves kurioziem, tajā pašā laikā veltot vissirsnīgākos vārdus Latvijai, mātei un mīlestībai. Programmu caurvīs Lintiņas-Lučkas un Rozenštrauha dziesmas - gan zināmās, gan nedzirdētās," informē koncertuzveduma rīkotāji.

Uzveduma autori ir dzejnieki Rasma Urtāne, Mārīte Bikovska, Edvīns Jansons, Valentīna Upesjure, Indra Marija Doļģe, Sarmīte Grumolde un Ruta Pakalne. Piedalās arī LNO baleta mākslinieks Kristaps Lintiņš, dziedātāja Lintiņa-Lučka, koncertmeistare Sandra Lūķe, vijolnieks Reinis Galenieks un draudzeņu tandēms "Cecīlija un Rozālija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!