Foto: Publicitātes foto

Daugavpils novada Līksnā no 2014.gada 4. līdz 6. jūlijam jau piekto reizi notiks lielākais latgaliešu mūzikas festivāls "Muzykys Skrytuļs", trīs dienu laikā piedāvājot sešus dažādus koncertus, kuros kopā piedalīsies ap 300 mūziķu, informē organizatori.

Festivāla centrālo notikumu veido trīs jaunās latgaliešu mūzikas koncerti sestdien, 5.jūlijā — lielajā sajūtu dienā —, kad uz skatuves kāps gan jaunas grupas, gan pazīstami mūziķi — Kārlis Kazāks, grupas "Dabasu Durovys", "Borowa MC", "Bez PVN", Eriņu un Vorkaļu ģimene, "Latgales Dāmu Pops" un daudzi citi.

Visos festivāla "Muzykys Skrytuļs" koncertos un festivāla "Muokslys Skrytuļs" izstādēs ieeja ir brīva. Nakšņošana festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem — telšu pilsētiņā bez maksas.

Programma:

Piektdien, 4. jūlijā

Plkst. 12 Līksnas muižas parkā tiks veidoti dabas un mākslas objekti paralēli notiekošajā mākslas festivālā "Muokslys Skrytuļs". Objektu izveidē piedalīsies mākslinieki Vineta Gailīte, Eva Bičkovska, Ērika Popova, Valdis Grebežs, Anita Karpenko, Alla Grineviča, Anita Jurkeviča.

Plkst. 19 izskanēs Etno mūzikas koncerts, kur uzstāsies folkloras kopas "Sovvaļnīki", "Garataka", "Turki", etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis", deju kopa un kapela "Dziga", deju kolektīvi "Daugaveņa", "Rutuļi" un latgaļu senās kultūras nesēji "Kroma kolna bruoleste". Pirmā diena noslēgsies ar večerinku, kurā dančus spēlēs viesi — lietuviešu grupa "Ratilai" (Klaipēda).

Sestdien, 5. jūlijā

No plkst. 12 Līksnas muižas saimniecības ēkā būs apskatāma mākslinieku Evas Bičkovskas, Vinetas Gailītes, Veronikas Tabūnes un Ērikas Popovas darbu izstāde

No plkst. 14.00 Līksnas muižas parkā darbosies bērnu pilsētiņa ar dažādām meistardarbnīcām, kā arī amatnieku tirgus un organizāciju iela. Sportisku aktivitāšu cienītājiem — izjādes ar zirgu sētas "Klajumi" zirgiem un ūdensbumba Līksnas dīķī.

Plkst. 15 notiks svinīga festivāla "Muzykys Skrytuļs" atklāšana un sāksies pirmais jaunās latgaliešu mūzikas koncerts, iepazīstinot ar jaunākajām vēsmām latgaliešu mūzikā. Koncertā piedalīsies Kroma kolna bruoleste, Eriņu un Vorkaļu ģimene, ansambļi "Skonai", "Nagaidama prīca", "Stage On", "Padod Stīgu", Dainis Adijāns, Brigita Madelāne, grupa "Lana" un folkloras kopa "Sudobri".

Plkst. 17 Līksnas muižas saimniecības ēkā notiks festivāla viesu no Lietuvas — grupas "Atika" koncerts

Pplkst. 18 Vakara koncerts - tajā uzstāsies vairāki muzikāli projekti un mūziķu apvienības un vokāli instrumentāli ansambļi, kas jau pazīstamām latgaliešu dziesmām ir radījuši jaunu skanējumu. Šajā koncerta piedalīsies folkloras kopa "Ceidari" kopā ar Kārli Kazāku, grupas "Enduring Memories", "Trikmiņs", "Velvet", vokāli instrumentālie ansambļi "Tuvi-tāli" un "P.S. SALA", projekts "Kapļi", "Latgales Dāmu Pops" ar grupu "Krampis".

Plkst. 20 Līgo laukumā latgaļu seno prasmju un amatu interesentiem būs iespēja vērot "Kroma kolna bruolestes" paraugdemonstrējumus.

Plkst. 21 Nakts koncerts, kurā piedalīsies grupas, kuru repertuārā jau ilgus gadus pārsvarā ir dziesmas latgaliski un kuras guvušas plašu atpazīstamību un panākumus. Nakts koncertā uzstāsies latgaliešu grupas "Dabasu Durovys", "Bez PVN", "Borowa MC", "Sovvaļnīks", "Green Novice", "Krampis", postfolkloras grupa "Rikši", kā arī grupas, kuras īpaši festivālam "Muzykys Skrytuļs" savā repertuārā iekļauj dziesmas latgaliski — "Metrs" un "Deskalighters".

Svētdien, 6. jūlijā

Plkst. 9.30 Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā sāksies Svētā Mise

Plkst. 11 Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies ērģelniece Jacinta Ciganoviča, Līksnas KN vokālais ansamblis "Elēģija", Pecēviču ģimene, Kārlis Kazāks un Līksnas Vissv. Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas bērnu un jauniešu koris un dziedātājas.

Festivāls "Muzykys Skrytuļs" ar moto "kruot var na tikai naudu" pirmo reizi notika 2005. gadā, lai popularizētu latgalisko identitāti un sekmētu jaunu dziesmu radīšanu latgaliski. Atkārtoti festivāls notika arī 2006., 2007. un 2011. gadā.

Šogad festivālu "Muzykys Skrytuļs" rīko Daugavpils novada Kultūras pārvalde un Līksnas pagasta pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!