Foto: Publicitātes foto
24. un 25. oktobrī Durbē gaidāmā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" koncertu programmu papildina vairāki mūziķi un to apvienības - "Graveyard Tapes", Kārlis Kazāks, "Magic Island", "Mionia" un "Noveller", informē festivāla rīkotāji.

"Graveyard Tapes" ir duets no Edinburgas Skotijā, kurā apvienojušies katrs par sevi jau pazīstami mūziķi - Jūens Makmīkens un Metjū Kolingss, kuriem laiku pa laikam pievienojas Bens Četvins. Tā būs arī Durbē. 

Savu debijas albumu "Our Sound Is Our Wound" duets izdeva pagājušā gada martā. Ņemot vērā abu mūziķu iepriekšējo pieredzi gan kā solo māksliniekiem, gan muzicējot dažādos citos projektos, kā arī aizraušanos katram ar saviem instrumentiem, rezultāts ierakstā ir pārsteidzoši harmonisks. Reizē melanholisks un melodisks, reizē ritmiski pulsējošs un nomierinošs. 

Klavieres un ik pa laikam izmisušo un "kā no krāna" tekošo Makmīkena balsi rezignēti papildina Kolingsa veidotie ritma zīmējumi - klikšķi, pakšķi, būkšķi un bungu sempli. 

"Graveyard Tapes" - "Sometimes the Sun Doesn't Want to be Photogrpahed"


Latviešu mūziķus festivālā "Zemlika" pārstāvēs arī Kārlis Kazāks.

"Ar viņu tuvāka iepazīstināšana, visticamāk, nav nepieciešama. Īpaši, ja visu, ko kāds varētu mēģināt stāstīt vai rakstīt par Kārli un viņa mūziku, autors pats pateiktu desmitkārt labāk un darītu to dziesmā. Ja nu bezkaislīgi, tad - mūziķis, raunēnietis, pasniedzējs, ceļotājs, vērotājs, tēvs un vīrs," raksta festivāla rīkotāji.

Kārlis Kazāks ar grupu "Gultnes" Latvijas Nacionālajā teātrī

Festivālā ar pirmo koncertu mūsu pusē viesosies kanādiete, bet šobrīd Berlīnē dzīvojošā mūziķe "Magic Island" jeb Emma Černija . 

Viņas sapņainā popmūzika tiek raksturota kā pa vidu starp "dienasvidus snaudu, vēlas nakts stroboskopu gaismām un pusaudžu mīlas nedienām" mītošu skaņu un tematikas jūkli. "Magic Island" ir vēl viena kanādiešu lo-fi un "guļamistabas popmūzikas" skatuves pārstāve, kura allaž bijusi labos draugos ar Šonu Nikolasu Sevidžu, "Dylan III", "Karneef" un citiem. 

"Magic Island" - "Baby Blu"

""Mionia" ir mākslinieces un mūziķes Maijas Līcītes veidots projekts, kas pirmoreiz plašākai publikai "atrādījās" 2010. gadā.

"Mionia" ir izteikta individuāliste un viņas uzstāšanos var pielīdzināt monoizrādei vai atklātai sarunai ar skatītāju. "Mionia's" mūzika runā par drosmi, brīvību, visumu, cilvēka dvēseli. Tā ir stāstoša mūzika. Šobrīd "Mionia" strādā pie jaunajām dziesmām un gatavo debijas albumu, kurā attīsta interesi par popmūziku, savas mūzikas skumji nostaļģisko noskaņu ietverot lipīgās, ritmiskās melodijās, ko var raksturot kā artistic pop. Uzstājas viena un ir atvērta sadarbībai ar citiem māksliniekiem."

"Mionia" - "Sunrise" (piedz. gon7o):

Festivālu "Zemlika" ar savu klātbūtni un koncertu pagodinās arī Sāra Lipsteita jeb "Noveller" no Ostinas ASV. 

Nupat 30 gadu slieksni pārkāpusī mūziķe un māksliniece ir viena no redzamākajām un pazīstamākajām savas paaudzes instrumentālās ģitārmūzikas pārstāvēm. Cauri solo albumiem, kā arī vairākām sadarbībām, "Noveller" turpina attīstīt savu muzicēšanas manieri, klausītājus aizvedot daudzslāņainos seismiskos un meditatīvos ceļojumus, reizē liekot tiem brīnīties, ka to spēj viņas divas rokas, kājas un viens instruments - elektriskā ģitāra. 

Tiesa, pēc nesenās kopīgās turnejas pa Amerikas Savienotajām Valstīm kopā ar "St. Vincent", "Noveller" vairs nav viena. Arī koncertā Durbē S. Lipsteitai pievienosies viņas draugs, mūziķis Aleksis Fleisigs, "Noveller" mūzikai piešķirot papildus, elektronisko skaņas ierīču radītas nokrāsas.

"Noveller" - "Purchase"

Par festivālu:

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" Latvijas mazākajā pilsētā Durbē norisināsies 24. un 25. oktobrī.

Bez augstākminētajiem mūziķiem festivālā uzstāsies arī "Lust For Youth" no Dānijas, "Hedvig Mollestad Trio" no Norvēģijas, Džūlija Kenta (Julia Kent) no ASV, "Klaus Johann Grobe" no Šveices, "Kamanių Šilelis" no Lietuvas un "Saucējas" no Latvijas. 

Festivāla programma jau drīzumā tiks vēl papildināta, jo arī šogad festivāls aptvers vairākas no mākslām - mūziku, teātri, vizuālo mākslu un kino. Galvenokārt bērniem un jauniešiem, bet reizē arī citiem interesentiem būs iespēja piedalīties gan mūzikas, gan mākslas meistarklasēs. Festivāla otrajā dienā notiks zemnieku, amatnieku un godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus, galvenās lomas atvēlot Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecībās gada laikā izaudzētajam, darbnīcās un ražotnēs paveiktajam. 

Pasākuma laikā skolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot lielākoties tikai Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad festivāla "Zemlika" norises vietas Durbē būs vairākas - Durbes kultūras nams, A.Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, A.Kronvalda Durbes vidusskola, Durbes muzejs, Durbes luterāņu baznīca un citas. 

Biļetes uz mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" nopērkamas "Bezrindas.lv". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!