Foto: AP/Scanpix

2016. gads par rokmūzikai melnu un drūmu laiku tika nodēvēts jau gada vidū. Diemžēl tas savas tumšās nokrāsas ieturēja līdz pat beigām un paliks vēsturē ne tikai ar izdotajiem ierakstiem un koncertiem, bet arī ar šķiršanos no izcilām, vēsturiski nozīmīgām mūzikas personībām. Arī Latvija 2016. gadā zaudēja lielas mūzikas dvēseles – 20. janvārī cīņu ar slimību zaudēja rokenrola vēstnieks Latvija Pīts Andersons, bet 22. aprīļa rītā šo pasauli pameta estrādes mūzikas leģenda Ojārs Grinbergs.

Deivids Bovijs (1947. – 2016.)


Tikai divas dienas pēc savas 69. dzimšanas dienas un albuma "Blackstar" izdošanas, gada sākumā, 10. janvārī, pasauli satrieca ziņa, ka mūžībā devies viens no visu laiku izcilākajiem mūziķiem – daudzveidis Deivids Bovijs. Viņa slimība bija noslēpums, bet viņa nāve – mākslas darbs, tāpat kā visa Bovija dzīve. Albums "Black Star", tāpat kā singli un to videoklipi, izrādījās pravietisks atvadu sveiciens no diža cilvēka, kurš apzinās beigu tuvumu.

Prinss (1958. – 2016.)

Foto: AP/Scanpix

2016. gada 21. aprīļa vakars atnāca ar ziņu, ka 57 gadu vecumā negaidīti miris dziedātājs Prinss. Mūziķa mirstīgās atliekas tika atrastas viņa mājā Čanhasenā, Minesotas štatā ASV, vēlāk dodot iemeslu dažādām spekulācijām par populārā dziedātāja nāves iemesliem.

Viena no visu laiku ietekmīgākajām popmūzikas zvaigznēm un daudzu hitu autors mira no nejaušas opioīdu pārdozēšanas.

Gada nogalē, novembrī, ierakstu kompānija "Warner Bros" laida klajā Prinsa labāko dziesmu izlasi "Prince 4Ever" un pirmo pēcnāves ierakstu – skaņdarbu "Moonbeam Levels", kas sākotnēji bija ierakstīts 1982. gadā albumam "1999". Savukārt 2017. gada sākumā plānots laist klajā Prinsa 1984. gada albuma "Purple Rain" jaunu versiju, ko mūziķis bija akceptējis pirms savas nāves.

Džordžs Mārtins (1926.–2016.)

Foto: Reuters/Scanpix

Šā gada 8. martā cienījamā vecumā no šī pasaules šķīrās mūzikas ierakstu producents, mūziķis, diriģents un komponists Džordžs Mārtins, saukts arī par "piekto bītlu" – viņš ir producējis lielu daļu grupas "The Beatles" diskogrāfijas. Mārtins tika dēvēts arī par vienu no visu laiku vislabākajiem mūzikas producentiem.

Džordžs Mārtins 1962. gadā palīdzēja “The Beatles” noslēgt viņu pirmo ierakstu līgumu. Džons Lenons ir teicis, ka "Mārtins mūs padarīja par tiem, kādi mēs bijām studijā. Viņš palīdzēja mums attīstīt valodu, kurā runāt ar citiem mūziķiem".

Līdzās darbam pie zīmīgākajiem "The Beatles" albumiem, viņš producējis arī Pola Makartnija, Ringo Stāra, Selīnas Dionas un citu mūziķu solo albumus, kā arī daudzus citus darbus. Viņa karjera ilga nepilnus 60 gadus.

Kīts Emersons (1944.–2016.) un Gregs Leiks (1947.–2016.)

Foto: AP/Scanpix

2016. gadā vien ar deviņu mēnešu starpību mūžībā aizgāja divi supergrupas “Emerson, Lake and Palmer” dalībnieki – Kīts Emersons un Gregs Leiks. Ietekmīgā progresīvā roka autoritāte – virtuozais taustiņinstrumentālists Emersons pasauli pameta 11. martā, nošaujoties savā mājā Santamonikā.

Savukārt Gregs Leiks, kurš ir arī viens no grupas "King Crimson" dibinātājiem, mūžībā devās 7. decembrī, pēc “ilgas un sīvas cīņas ar vēzi”.

"Emerson, Lake and Palmer" ir ne tikai izcils sava laika novatorisma paraugs, sapludinot klasiskās mūzikas, džeza un simfoniskā roka elementus, bet arī viens no visu laiku komerciāli veiksmīgākajiem progresīvā roka projektiem, pārdodot vairāk nekā 48 miljonus ierakstu.

Leonards Koens (1934. – 2016.)

Līdzīgi kā Deivids Bovijs, arī Kanādas mūzikas poētiskā balss Leonards Koens, mēnesi pirms savas nāves laida klajā izcilu, tumšām priekšnojautām, ironijas un dzīves paguruma piesātinātu albumu "You Want It Darker". Tas nekavējoties saņēma kritiķu atzinību, bet vēlāk kļuva par savdabīgu daļu no meistara aiziešanas. Koens mūžībā aizgāja šā gada 11. novembrī.

Neskatoties uz cienījamo vecumu, Leonards Koens joprojām muzicēja. Viņa pēdējais koncerts bija 2013. gadā Oklendā, Jaunzēlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!