Foto: AP/Scanpix/LETA

Jauns murālis, kas parādījies uz dzīvojamās ēkas Londonas ziemeļos, "Finsbury Park" rajonā, ir noslēpumainā ielu mākslinieka Benksija (Banksy) darbs, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Arī pats mākslinieks šodien apstiprinājis darba autorību savā ierakstā sociālajā medijā "Instagram".

Benksija jaunais murālis ir uzgleznots uz sienas, kas atrodas aiz apzāģēta koka. Tajā ir attēlota sieviete, kas it kā izsmidzinājusi zaļu krāsu daudzdzīvokļu mājas sānos. Skatoties uz koku, zaļā krāsa atdarina auga lapotni.

Kā raksta britu laikraksts "The Guardian", jau pirmdienas rītā bija manīti ļaužu pūļi, kas devušies apskatīt jauno Benksija mākslas darbu. Daži sanākušie mākslinieka krāsas izvēli saistīja arī ar Svētā Patrika dienas svinībām, kas norisinājās vakar, 17. martā.

Džeimss Pīks, radioraidījuma "Benksija stāsts" ("The Banksy Story") veidotājs, uzskata, ka šī darba vēstījums ir ļoti skaidrs. "Daba cīnās par izdzīvošanu, un mūsu spēkos ir tai palīdzēt," viņš stāsta sarunā ar BBC.

Kā vēsta britu tabloīdi, vairāki iedzīvotāji jau ir norūpējušies par to, ka tagad, kad uz viņu ēkas ir iemūžināts pasaulslavena mākslinieka darbs, viņiem būtiski pieaugs īres izmaksas.

Benksija ielu zīmējumi, kas nereti ir asi un ironiski komentāri par kādu sociālu vai politisku problēmu, ir ārkārtīgi dārgi un pieprasīti visā pasaulē.

2022. gada novembrī Benksijs apgleznoja vairākas Ukrainas karā izpostītās ēkas Kijivā, Irpiņā, Borodjankā, Gorenkā un Hostomeļā. Tādējādi viņš pauda solidaritāti ar Ukrainu.

Mākslinieku identitāte joprojām nav atklāta, lai gan aizvadītā gada nogalē parādījās informācija, ka ir gaidāma tiesas prāva, kurā Benksijs tiek apsūdzēts kāda uzņēmuma reputācijas bojāšanā. Tiesas procesā arī Benksija patiesā identitāte tiktu atklāta plašākai publikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!