Foto: Oskars Jūra

Šī gada 27. aprīlī Ventspilī apmeklētajiem atvērs jauno Piejūras brīvdabas muzeja ekspozīciju, tāpat jaunumi gaidīs muzeja āra teritorijā.

Kā "Delfi" informē Ventspils muzeja pārstāvji, jaunā Piejūras brīvdabas muzeja ēka ir daļa no apjomīgā projekta "Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana, eksponēšana un tūrisma piedāvājuma attīstība". 2018. gada 17. janvārī tika parakstīts līgums ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par šī projekta īstenošanu, kura ietvaros Ventspils muzejs kopā ar Ventspils Komunālo pārvaldi īstenoja divas aktivitātes – tika izveidota infrastruktūra Ventspilī, dienvidrietumu rajonā, Pelēkās kāpas sasniedzamībai un saglabāšanai un Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja apbūve.

Ventspils valstspilsētas Domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš atgādina, ka iepriekšējā muzeja ēka tika celta 1970. gadā. "Tā bija gan morāli, gan fiziski novecojusi, nebija piemērota mūsdienīgajām muzeoloģiskajām prasībām krājuma glabāšanai un darbam. Ir prieks, ka sešus gadus ilgais process ir noslēdzies un mūsu pilsēta ir ieguvusi jaunu, skaistu namu, kurā iekārtotas gan mūsdienīgas restaurācijas darbnīcas, gan krājuma uzglabāšanas telpas un, protams, jauna ekspozīcija," pauž Vītoliņš.

Foto: Oskars Jūra

Jaunajā ēkā, kuras veidols atgādina krastā piestājušu kuģi (arhitekte Ija Rudzīte), iekārtota ekspozīcija "Pie jūras uz uz zemēm" (Ddstudio sadarbībā ar Ventspils muzeja speciālistiem). Ekspozīcija vēstī par Kurzemes piekrastes iedzīvotāju ikdienu un atspoguļo latviešu, lībiešu zemnieku un zvejnieku dzīvi. Ekspozīcijā skatāmi vairāk kā 300 muzeja krājuma priekšmeti, sākot ar zvejas āķiem, beidzot ar lielajiem zvejas zābakiem. Ekspozīcijas digitālie elementi vizuāli izteiksmīgi vēstī kā darināja zvejas laivas un juma jumtus, bet nelielās asprātīgās animācijas par lauku darbiem uzrunās ne tikai jaunākos apmeklētājus. Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija - diorāma ar raksturīgākajiem zvēriem un putniem, kuru balsis dzirdamas, radot īsta meža klātbūtni. Pastaigu muzeja āra teritorijā papildina mobilā lietotne, ko var lejuplādēt, apmeklējot muzeju.

Atklāšanas pasākums notiks sestdien, 27. aprīlī, no pulksten 11 līdz 18. Visas dienas garumā Ventspils Kultūras centra kolektīvi - jauktais koris "Kaiva", TDK "Liedags" bērni, dziesmu ansamblis "Ventiņ’", folkloras kopa "Laipa" - iepriecinās apmeklētājus ar dziesmām un dejām. Sezonu atklās arī Mazbānītis, kas kursēs Rinķa līnijā. Darbosies āra kafejnīca, notiks izjādes ar zirdziņiem un dažādas aktivitātes bērniem.

Ieeja ar muzeja ieejas biļetēm.

Foto: Oskars Jūra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!