Foto: LETA
Latvijas Zinātņu akadēmijas Mazajā zālē 6. aprīlī, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija svinīgā ceremonijā sveica skaistāko grāmatu izdevējus un veidotājus.


Par skaistāko dzejas izdevumu atzīts Jāņa Rokepļņa krājums "Nosaukums" (Mākslinieks – Kristaps Butlers, tipogrāfija – "Dardedze Hologrāfija", izdevējs – "Neputns"). Kategorijā proza godalgots Gunta Bojāra darbs "Zīda čūska" (Māksliniece – Katrīna Vasiļevska, ilustrētājs – Aivars Vilipsons tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – "Apgāds Zvaigzne ABC"), savukārt par labāko dokumentālo izdevumu atzīts Eižena Valpētera "Nenocenzētie. Alternatīvā kultūra Latvijā." (Mākslinieks – Modris Brasliņš, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – "Latvijas Vēstnesis").

Žūrijas speciālbalva piešķirta Guntaram Sietiņam par oriģinālilustrācijām Zenta Ērgles grāmatā "Pāri gadiem bērnības zemē" un grafiskās kultūras realizāciju un izpratni.

Kategorijā proza bērniem apbalvota Māras Cielēnas grāmata"Princese Aurēlija un kokspoki." (Mākslinieki –Aivars Sprūdžs, Rauls Liepiņš, ilustrācijas – Aleksejs Naumovs, tipogrāfija – "Dardedze Hologrāfija", izdevējs – "Lietusdārzs"), savukārt par skaistāko bērnu dzejas izdevumu atzīta Aivara Neibarta. "Ola uz sola." (Mākslinieks – Jānis Blanks, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – "liels un mazs").

Par skaistāko zinātnisko izdevumu atzīts Sērensa Kirkegora "Bailes un trīsas"(Mākslinieki – Rūta Briede, Artis Briedis, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – "Ad verbum), bet kategorijā Uzziņu literatūra balva tikusi Ilzes Jakušas-Kreituses veidotajai sērijai "Latvijas Mākslas akadēmijas gadagrāmata 2007-2008, 2009, 2010." (Mākslinieks – Aivars Sprūdžs, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija, izdevējs – Latvijas Mākslas akadēmija)

Kā skaistākā mācību grāmata apbalvota Indras Sproģes "Joka pēc alfabēts". (Māksliniece – Indra Sproģe, ilustrācijas – Indra Sproģe, tipogrāfija – "Preses nams Baltic", izdevējs – Apgāds Zvaigzne ABC")

Par labāko mākslas izdevumu atzīts Jāņa Lejnieka "Krampis. Arhitekts Andris Kronbergs." (Māksliniece – Zane Ernštreite, tipogrāfija – "Dardedze Hologrāfija", izdevējs – "Neputns").

Žūrijas speciālbalva pieškirta Raulam Liepiņam par korektu attieksmi pret mākslinieka oriģināldarbiem un stila tīrību, izveidojot katalogu " Harijs Brants. Zīmējums".

Pasākumu kuplināja arī vairāku speciālbalvu pasniegšana.

Portāla "Delfi" rīkotajā interneta balsojumā vislielāko atzinību saņēma Harija Grāvja grāmata "Adzele – Gaujiena 1111-2011. Senatne un mūsdienas", izdevējs – Gaujienas pagasts.

Balva "Grāmatizdevēju Draugs 2010" Radio NABA raidījumam "Bron-HITS", kas skan katru sestdienu plkst. 12.00. Nekomerciālais radio NABA spējis izveidot un jau astoņus gadus uzturēt un attīstīt raidījumu par grāmatām un literatūru. Jāatzīmē, ka nevienai citai raidorganizācijai šāda, vienīgi grāmatām un literatūrai veltīta raidījuma, nav.

Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta grāmattirgotājai Regīnai Jonasei.

Šī gada nominanti var raksturot ar vārdiem "nemainīga uzticība grāmatām gandrīz 50 gadus". Viņa ir bijusi "Grāmata pa pastu" un "L.Grāmatas" ilggadēja vadītāja.

Izdevēji saka, ka viņa ir zinājusi un atcerējusies katru grāmatu. Viņai varēja piezvanīt un vaicāt, vai par šo tēmu ir izdotas grāmatas, viņa nosauca, kas ir izdots un atbildēja arī, cik pieprasītas tās bijušas.

Viņa ir bijusi lielisks palīgs izdevējam, jo prasmīgi un ar atbildību spēja ieteikt, ko izdot. Šī spēja zināt tik vispusīgi par grāmatām ir apbrīnojama, jo šķita, ka viņa izlasījusi katru grāmatu un spēj sniegt vērtējumu par to. Paruna vēsta : "Grāmata dzīvo tik mūžus, cik reizes to lasa", viņa allaž ir teikusi: "Nemāci pircēju, viņš pats zinās ko vajag."

Konkurss "Zelta ābele" sniedz iespēju salīdzināt un izvērtēt iepriekšējā gada veikumu, paraudzīties uz šodienas situāciju Latvijas izdevējdarbībā, un tas veicina izpratni par grāmatu kā vairāku autoru kopīgi radītu mākslas darbu. Konkursā tiek vērtēts grāmatas vizuālais tēls un tā atbilstība grāmatas saturam.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" 18 gados 220 izdevēji iesnieguši 1486 izdevumu, apbalvotas vairāk nekā 400 grāmatas.

Ceļu pa Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēm turpina "Ceļojošā izstāde Zelta ābele 2010" līdz 2010. gada nogalei, vēl līdz 10. aprīlim nominētās grāmatas apskatāmas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Elizabetes ielas skatlogā.

Martā nominētās grāmatas piedalījās Baltijas valstu grāmatu mākslas konkursā, bet vēlāk tiks eksponētas Frankfurtes un Leipcigas grāmatu gadatirgū vācu grāmatu mākslas fonda organizētajā ekspozīcijā, bet nākamā gada pavasarī piedalīsies starptautiskajā grāmatu mākslas konkursā.

Ceremonijas gaitu vadīja žurnālists un literatūzinātnieks Arno Jundze. Ceremonijas norisi kuplināja Jaunais Rīgas Vīru koris.

Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2010" tika vērtēti – 85 grāmatas un kalendāri, ko iesniedza 29 izdevēji. Žūrijas sastāvā darbojās astoņi eksperti: mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, žurnāla "Iespiedgrafika" redaktore Ieva Bečere, maketētājs Arturs Hansons, arhitekte Ingūna Rībena, mākslinieki Aleksejs Naumovs, Aivars Plotka, Ilze Ramane un Uldis Sosnovskis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!