Foto: Publicitātes foto

Līdz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas atklāšanai jeb inaugurācijai atlikušas nepilnas divas nedēļas. Portāla "Delfi" lasītāji jau iepazinuši Gaismas pils pirmo stāvu, nu dodamies tālāk – uz Uzziņu un informācijas centru (UIC), kas izvietots ēkas Mezonīna stāvā.

Ar ko sākt?

Šāds jautājums varētu būt aktuāls ne tikai tiem, kuru ceļi līdz šim veduši garām Nacionālajai bibliotēkai, bet arī tiem, kas pirms krietna laika bijuši tās pastāvīgie apmeklētāji, un pavisam noteikti tiem, kas ir agresīvi skeptiski noskaņoti par bibliotēku lietderību digitālajā laikmetā. «Ja cilvēks nāk uz bibliotēku meklēt sev aktuālu informāciju, bet nezina, kā to sameklēt, iesakām nākt tieši uz Uzziņu un informācijas centru. Darbinieki palīdzēs atrast vajadzīgo informāciju uzziņu lasītavas krājumā vai arī ieteiks lasītājam doties uz nozaru vai specializētajām lasītavām. Turklāt mēs nodrošinām informācijas saņemšanu gan tiem, kas atnāk klātienē, gan arī tiem, kam informācija nepieciešama attālināti,» saka LNB Uzziņu un informācijas centra vadītāja Anda Simina.

Grāmatas un datubāzes

Laiks, kad bibliotēkas asociējās tikai ar drukātām grāmatām, ir pagājis. «Tomēr ne vienmēr datoru izmantošanas prasmes iet roku rokā ar informācijas resursu izmantošanas prasmēm. Cilvēki bieži vien nepārzina bibliotēkas krājumā esošos katalogus un datubāzes, nav informēti par to daudzveidīgo saturu,» uzsver Anda Simina. Bibliotēkas veidotie elektroniskie resursi un katalogs, tiešsaistes abonētās datubāzes, digitālās kolekcijas - par to lietošanas iespējām derētu zināt, ja vien ir vēlēšanās pilnvērtīgi izmantot LNB sniegtās iespējas. Šajā nodaļā speciālisti lasītājus māca izmantot šos resursus un palīdz atrast vajadzīgo informāciju, sniedz uzziņas un konsultācijas par bibliotēkas pakalpojumiem, informācijas meklēšanas principiem, LNB krājumu un Latvijas un pasaules elektroniskajiem informācijas resursiem.

Uz vietas un attālināti

Tie, kas vispār noliedz bibliotēku jēgu digitālajā laikmetā, šķiet, pat nav atvēruši LNB mājaslapu internetā. Ikvienam jebkurā vietā pasaulē ir brīvi pieejami LNB elektroniskie katalogi. Lasot uz vietas bibliotēkā, pieejami arī tiešsaistes abonētie resursi (e-grāmatas, e-žurnāli, e-laikraksti, e-vārdnīcas, e-enciklopēdijas), kas privātam lietotājam, kurš tās gribētu lietot savās mājās vai birojā, būtu jāabonē individuāli (piemēram, Latvijas datubāzes LETA un "Lursoft"), tas nozīmē - būtu jāšķiras no visai ievērojamas naudas summas. LNB abonē vairāk nekā 40 dažādas pilnu tekstu un bibliogrāfiskās datubāzes, ir pat izveidota specializēta Elektronisko resursu lasītava. Ļoti vienkārša ir atbilde uz jautājumu, kāpēc ir jābūt bibliotēkas lasītājam - datubāzes var lietot tikai, atrodoties Gaismas pilī, jo ir jāievēro autortiesības. Lai gan ir atsevišķi gadījumi (piemēram, zinātniskā darba izstrāde), kad bibliotēka uz laiku var izsniegt piekļuves paroli, lai elektroniskos resursus varētu lietot attālināti.

Pēdējā laikā arvien aktuālākas kļūst e-grāmatas, arī tās pieejamas LNB lasītājiem. Šobrīd LNB krājumā ir 244 e-grāmatas par vadībzinībām, tirgvedību, ilgtspējīgu attīstību, vidi, ekoloģiju, sociālo psiholoģiju, radošajām industrijām, biznesa etiķeti, ko izdevušas pasaulē vadošās akadēmiskās izdevniecības (piemēram, "Blackwell Publishing", "Cambridge University Press", "Oxford University Press" u. c.). Tomēr - lai tās lasītu (arī fiziski neejot uz bibliotēku), ir nepieciešama parole, kuru var iegūt tikai LNB lasītāji. Tas nozīmē, ka vismaz vienu reizi būs jāaiziet uz Gaismas pili. Tāpat LNB digitalizējusi grāmatas no saviem krājumiem (aptuveni 6000).

Jāpiemin, ka ir vēl kāds pakalpojums, par kuru ir lietderīgi zināt, - «Jautā bibliotekāram». Pakalpojums nodrošina iespēju uzdot jautājumu par LNB, tās krājumiem, pakalpojumiem, rakstot e-pastu uz adresi konsultants@lnb.lv.

Steidzīgie vietējie un pragmatiskie ārzemnieki

«Tieši šajā nodaļā - UIC - ir lielākais uzziņu literatūras krājums visās nozarēs, arī atsevišķas kolekcijas, piemēram, konkursā Zelta ābele godalgoto grāmatu kolekcija. Daudziem lasītājiem īpaši svarīgi ir tas, ka nodaļā pieejamas visas pēdējos trīs gados Latvijā izdotās grāmatas vienuviet, tās nav jāmeklē bibliotēkas katalogā,» skaidro A. Simina.

Kopš LNB jaunās ēkas lasītavu atvēršanas, apmeklētāju vidū ir ļoti daudz ārzemnieku, kas šurp nāk meklēt vispārīgu informāciju par Latviju un arī atsevišķiem kultūras, mākslas un arhitektūras objektiem. Tā kā viņiem padziļināta informācija pārsvarā nav nepieciešama, meklētais parasti tiek atrasts šajā nodaļā. Turklāt ārzemju tūristi šurp nāk arī ļoti pragmatisku apsvērumu dēļ - ekskursijā izstaigāt jauno ēku, palūkoties uz skaisto Rīgas panorāmu no ēkas augšējā stāva jeb skatu laukuma, kā arī, teiksim, izdrukāt biļetes lidojumam.

Un vēl - šajā nodaļā var vērsties (arī elektroniski) tie, kam nepieciešams, lai speciālists sagatavo viņam nepieciešamo informāciju, teiksim, tematiskus informācijas materiālu apkopojumus, preses apskatus, tematisku bibliogrāfisko sarakstu sastādīšanu. Tiesa gan - šis ir maksas pakalpojums.

Arī tiem, kam galvaspilsētas apmeklēšana neietilpst tuvākajos plānos, var noderēt LNB resursi, konkrēti - Starpbibliotēku abonements, kas ļauj ikvienam Latvijas iedzīvotājam sev tuvākajā bibliotēkā pasūtīt un lasīt izdevumus no LNB krājumiem. Ja nu profesionālie meklējumi aizveduši līdz tādai grāmatai, kas nav atrodama ne LNB, ne citu Latvijas bibliotēku krājumos, nav iestājusies šaurā bezizeja (saskaņā ar bērnu dienās apgūto atziņu) - LNB pieejami arī starptautiskā starpbibliotēku abonementa pakalpojumi.

Fakti

Ēkas Mezonīna stāvs atrodas starp 1. un 2. stāvu (mezzo, mezzano - starpstāvs (tulkojumā no itāliešu valodas)).

Platība - 4442,9 kvadrātmetri.

Mezonīna stāvā atrodas Uzziņu un informācijas centrs, Jaunākās periodikas lasītava un Starpbibliotēku abonements.

Šajā stāvā bibliotēkas interjerā iemūžināta Latvijas naudas zīmes - pieclatnieka - zaļā krāsa.

Kontakti: uzzinas@lnb.lv; konsultants@lnb.lv, tālr.: 67806110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!