Foto: Ilmārs Znotiņš

29. augustā notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas oficiālā atklāšana jeb Inaugurācijas ceremonija, un Gaismas pils, kas lasītājiem daļēji pieejama jau kopš jūnija, pilnā apjomā vērs durvis apmeklētājiem. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu tajā, ko lasītājiem īsti piedāvās Gaismas pils, kā arī padomus, kā neapjukt vērienīgajā ēkā.

Galvenais - nepaiet garām

Būtu maldīgi domāt, ka Gaismas pilī ļauts ieiet vien tiem, kam ir nepieciešamība izmantot bibliotēkas tiešos pakalpojumus. Ēkas pirmais stāvs - ātrijs -  ir paredzēts publiskai apskatei, jau šobrīd tur aplūkojamas izstādes - 1514. Grāmata. 2014 un Ravennas vēsturiskās mozaīkas un mūsdienu mozaīku māksla. Savukārt 3. stāvā eksponēta mākslinieka Ivara Drulles instalācija Dainu skapis. Pilnā sparā jau rit ekskursijas, kuru laikā interesenti tiek iepazīstināti ar leģendārā latviešu arhitekta Gunāra Birkerta projektēto bibliotēkas ēku, lasītavām un pakalpojumiem.

Tiem, kas jauno ēku apskata kopā ar gidu, ļauts uz pilsētu palūkoties no pašas augstākās vietas šajā ēkā un izbaudīt pasakainu skatu uz Rīgu, taču tie, kuru individuālisms vai nepacietība neļauj ēkas apskati pārvērst par kolektīvu pasākumu, ēkas pirmos trīs stāvus var doties apskatīt absolūtā vientulībā.

Kā kļūt par lasītāju?

Lai būtu iespējams pilnībā izmantot LNB jaunās ēkas pakalpojumu piedāvājumu, protams, ir jākļūst par tās lasītāju. Tas ir vienkārši - jāuzrāda personu apliecinošs dokuments ar personas kodu un jāaizpilda reģistrācijas anketa, ar parakstu jāapliecina noteikumu ievērošana. Lasītāja bildi izgatavo turpat reģistratūrā, vienotās lasītāju kartes izgatavošana arī aizņem īsu laika sprīdi, un tad jau var doties cauri drošības kontroles vārtiņiem uz lasītavām. Der gan zināt, ka drošības apsvērumu dēļ ar somām lasītavu zonā ieiet nedrīkst - tās jāatstāj skapīšos pie garderobes, ievietojot skapītī 1 eiro monētu, ko pēc tam, protams, varēs saņemt atpakaļ. Savukārt personiskās mantas (naudas maku, datoru, telefonu un tamlīdzīgas lietas) ērti var novietot garderobē vai reģistratūrā izsniegtos speciālos maisiņos. Studentiem labā ziņa ir tā, ka vienotās lasītāju kartes ekvivalents ir studentu apliecības un Starptautiskās studentu kartes (ISIC), ja tās satur personas kodu bibliotēkās nolasāma svītrkoda formā. Ja līdz šim lasītāju kartes varēja saņemt no 15 gadu vecuma, tad šobrīd spēles noteikumi ir mainījušies un par Nacionālās bibliotēkas lasītāju var kļūt ikviens, kas sasniedzis piecu gadu vecumu.

Ja nu LNB regulāra apmeklēšana neietilpst plānos, ir iespējams iegūt vienas dienas apmeklējuma ieejas karti, kas ļauj iepazīties ar bibliotēkas piedāvātajiem pakalpojumiem, izmantot katalogus, datubāzes un jaunāko periodiku.

Ja nav tik daudz laika vai nepieciešamības doties plašajās lasītavās, uz bibliotēku var aiziet tik vien, lai izmantotu internetu ēkas pirmajā stāvā, kur ar laiku plānots atvērt arī kafejnīcu/restorānu.

Kā neapmaldīties informācijas gūzmā?

Pat rūdītiem bibliotēkas lietotājiem, kas tur jūtas gluži kā zivis ūdenī, būtu vērts izmantot vai vismaz ielāgot iespēju izmantot kādu ekskluzīvu pakalpojumu - lasītāju apmācību. Tā kā bibliotēkā var izmantot arī dažādus elektroniskos katalogus, datubāzes un LNB Digitālo bibliotēku, nenāktu par sliktu zināt, kā visefektīvāk tās izmantot, lai prasmīgi un ātri atrastu informāciju. Nākamajā sērijā par LNB dosimies uz lasītavām un lūkosim, ko tajās var meklēt un arī atrast, jo mūsu Nacionālā bibliotēka, līdz ar pāriešanu uz jaunu ēku, ir kļuvusi daudz demokrātiskāka, proti, lasītājiem tiek dota iespēja grāmatu plauktos pašiem meklēt un atrast nepieciešamo. Protams, speciālistu palīdzība nevienam netiks liegta, un daļa krājumu joprojām atrodas fondos un tiek izsniegti pēc pieprasījuma.

Fakti

Gaismas pils kopējā platība ir  42 733 kvadrātmetri.

Gaismas pils augstums ir 68 metri.

Bibliotēkas interjerā iemūžināta Latvijas nauda - lati, kas pēc eiro ieviešanas kļuvuši vairs tikai par vēsturisku vērtību.

Līdz Gaismas pils uzcelšanai dažādos laika posmos LNB bija izvietota vairāk kā desmit ēkās, kas bija nepiemērotas bibliotēkas darbam un nacionālas nozīmes krājuma glabāšanai.

Ēkā ir 1000 lasītāju vietu.

Dienā iespējams apkalpot ap 3000 lasītāju.

Brīvi pieejami ir ap 350 000 izdevumu.

Bibliotēkā iespējams glabāt  8 miljonus krājuma vienību.

Ir īpaši aprīkotas darba vietas cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Gaismas pils darba laiks līdz 8. septembrim:

O., C. 12:00-20:00

T., Pk. 11:00-19:00

S. 10:00-17:00

Sv., P. slēgts.

Gaismas pils darba laiks no 9. septembra:

P.-Pk. 9:00-20:00

S., Sv. 10:00-17:00

Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas notikumu sadarbības partneri - Kultūras ministrija, "Latvijas dzelzceļš", "Latvenergo" un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!