No piektdienas Latvijas Arhitektūras muzejā atvērta Flandrijas laikmetīgās arhitektūras izstāde "Flāmu arhitektūra: šķērsgriezums". Tā būs atvērta līdz nākamā gada 23. janvārim.
Izstāde piedāvā skatu uz Flandrijas laikmetīgās arhitektūras kopainu. "Flāmu arhitektūras kvalitāte pēdējos gados ir ievērojami augusi, un tam ir vairāki iemesli. Kā nozīmīgākos var minēt labu izglītības kvalitāti, attīstītas profesionālas arhitektūras kritikas klātbūtni, kā arī biroja "Vlaams Bouwmeester" darbību (tulkojot no nīderlandiešu valodas – "Flandrijas būvmeistars").


Šis Flandrijas valdības pakļautībā esošais birojs darbojas kā konsultants arhitektūras jautājumos. Tajā strādājošie eksperti izstrādā instrumentus, ar kuriem ir iespējama arhitektūras kvalitātes uzraudzība un veicināšana, un viņu darba rezultāti nu jau kādu laiku ir redzami arī dabā," stāsta muzeja pārstāvji.

Lai radītu pēc iespējas pilnīgu priekšstatu par situāciju laikmetīgajā Flandrijas arhitektūrā, ekspozīcijai apzināti izvēlētas dažādu funkciju un mēroga būves, kas radītas gan privātu, gan sabiedrisku pasūtījumu ietvaros.

Arī ekspozīcijas iekārtojums un tās nosaukums atsaucas uz iespēju paraudzīties šķietamā šķērsgriezumā uz šī Beļģijas reģiona arhitektūru un būvniecību kopumā.

Visas izstādē eksponētās būves skatāmas fotogrāfijās, kas sniedz visskaidrāko priekšstatu par ēkas un vides attiecībām no lietotāja skatu punkta. Šoreiz apzināti nav pievienoti plāni un cita tehniska informācija, kas citkārt būtu neatņemama arhitektūras dokumentācijas sastāvdaļa. Tas tāpēc, ka ar izstādi tās autori vēlas pievērst skatītāju uzmanību, sniegt kopskatu un ieintriģēt arhitektūrā.

Izstādes kuratori ir Liene Jākobsone un Mantens Devrīnts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!