Foto: Jānis Pipars. Uga Skulme "Bērna portrets"
Ceturtdien, 8. jūnijā plkst. 18.00 Mūkusalas Mākslas salonā izstādē "Zelta gadi" notiks profesores Dainas Teters lekcija "Par veco", kuratora Valta Miķelsona vadīta ekskursija izstādē kā arī diskusija par mākslas un vecuma attiecībām. Pasākums veidots sadarbībā ar laikmetīgās dejas festivālu "Laiks dejot" un vakara noslēgumā notiks festivāla atklāšana, portālu "Delfi" informē salona pārstāvji.

Lai gan radušās neatkarīgi, festivāla un izstādes tēmas nevainojami papildina viena otru. "Laiks dejot" šogad īpašu uzmanību pievērš horeogrāfiem, dejotājiem un performances māksliniekiem vecumā ap vai virs 50 gadiem. Festivāla norises – izrādes, meistarklases, improvizācijas džemsesija un lekcija-diskusija – mudinās domāt par to, ko dejas mākslinieki pēc 50 sniedz skatītājiem un jaunajai dejotāju paaudzei. Savukārt Zuzānu kolekcijas darbu izstāde "Zelta gadi", kura Mūkusalas Mākslas salonā skatāma līdz 22. jūnijam, tiecas konkretizēt dzīves rudens izplūdušās aprises, liekot lietā vizuālas asociācijas un šķietami novalkātas metaforas.

Daina Teters ir Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, Semiotikas pētījumu centra vadītāja. Studējusi Latvijas Universitātē un Zalcburgas Universitātē, 1987. gadā saņēmusi maģistra grādu, 1996. gadā – filozofijas doktora grādu. Bijusi pasniedzēja Latvijas Mūzikas akadēmijā, pasniedzēja un asociētā profesore Latvijas Universitātē un kopš 2001. gada strādā Latvijas Kultūras akadēmijā. Zinātniskās intereses: teorētiskā semiotika, kultūras semiotika, pilsētu semiotika, laika un telpas semiotika. Daina Teters ir Latvijas pārstāve Starptautiskajā Semiotikas studiju asociācijas komitejā. Pēc viņas iniciatīvas katru otro gadu Rīgā norisinās starptautisks zinātniski māksliniecisks projekts "Metamind". Zinātnisku un populārzinātnisku publikāciju Latvijas un ārvalstu izdevumos autore.

Ikgadējais festivāls "Laiks dejot", kurš šogad norisinās no 8. līdz 12. jūnijam, ir vērienīgākais laikmetīgās dejas notikums Latvijā. Kā katru gadu, festivālā piedalīsies ārvalstu mākslinieki, kā arī savus jaunākos darbus rādīs Latvijas horeogrāfi un Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas studenti. Festivāls "Laiks dejot" aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tam izdevies attīstīties par starptautisku festivālu, kurā piedalījušies pārstāvji no gandrīz 30 valstīm, un raisīt plašu interesi laikmetīgās dejas profesionāļu un interesentu vidū arī ārpus Latvijas.

Atbilstoši laikmetīgās dejas festivāla starptautiskajam raksturam, pasākuma norise paredzēta angļu valodā.

Izstāde "Zelta gadi" Mūkusalas mākslas salonā apskatāma līdz 22. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!