Foto: Atis Izands “Pārejas formas” (darba fragments)
No 18. maija līdz 22. jūnijam Mūkusalas mākslas salona Mazajā zālē skatāma Ata Izanda izstāde "Pārejas formas", portālu "Delfi" informē salona pārstāvji.

Ata Izanda personālizstādē "Pārejas formas" skatāmas mākslinieka jaunās gleznas un īpaši Mūkusalas Mākslas salonam gatavoti telpiski objekti. Tie veido vienu māksliniecisku tēlu, kurā akcentēta glezniecības sasaiste ar ģeometriju, tās iziešana ārpus plaknes un transformācija.

Izstāde atspoguļo Izanda jaunos meklējumus, kurus mākslinieks definē kā atrašanos starpposmā starp klasisko eļļas glezniecību un instalāciju mākslu. Tajā skatāmie stājdarbi ir stingri pakļauti gaismai kā dominējošajam medijam, taču tiem piemīt plašs vizuālais vēstījums – no dabas ainavām, līdz ģeometriskai abstrakcijai.

Darbu saturu ir rosinājuši nozīmīgi personiski notikumi, pārdomas par to mijiedarbi ar apkārtējā pasaulē notiekošo. Izmantojot simbolus, autors veido savu redzējumu uz sociālām aktualitātēm Rietumu civilizācijas attīstībā, tās iespējamo transformāciju un attīstības virziena maiņu. Vai neierobežotā attīstība spēs saglabāt kultūru un mākslu tās agrākajā veidolā? Stājmākslas darbi un objekti ir tapuši saturiskā sinerģijā un papildina viens otru. Tie veido vienu māksliniecisku veselumu, kur saturs ir provocējis formālo izteiksmi.

Atis Izands (1986) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības maģistra studiju programmu (2015). Piedalījies jauno mākslinieku grupas izstādē "Spriedze" (2016, LNMM izstāžu zāle "Arsenāls"), pārstāvējis Latviju starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē "Jeune Création Européenne" (2015, Parīze). "Pārejas formas" ir pirmā mākslinieka personālizstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!