Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētku laikā Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs nu jau tradicionāli ver durvis notikumiem, kur profesionālās mākslas darbi mijas un satiekas ar tādiem skaistiem, pielietojamiem un baudāmiem darinājumiem, kuru autori ir Talsu novada radošo jomu pārstāvji. Šīgada veikums un izstādes objekts ir lelles to dažādās izpausmēs un divās paralēlās izstādēs.

Leģendārais meistars Pāvils Šenhofs (1924-2011) radījis pārpasaulīgas lelles, kas ir īsti mākslas darbi. Viņš Latvijas Leļļu teātrī aizvadījis 54 gadus, radot lelles vairāk nekā 300 izrādēm. Viņa darba turpinātāja – Anita Znutiņa-Šēve –, kam veidot Šenhofam veltītu izstādi esot goda lieta, atzīst, ka leļļu māksla prasa ārkārtīgi lielas zināšanas, iedziļināšanos un mīlestību pret sevi. "Neviena lelle nepiedod paviršu attieksmi. Un Šenhofs nekad nav bijis paviršs. Viņš vienmēr ir bijis pedantisks, skaidri sapratis līdz pēdējai skrūvītei, kā un no kā veidojas lelle, kā tai darbojas mehānisms, līdz pēdējam – kā lellei tiek iepūsta dvēselīte. Kad aktieris ar režisoru sāka veidot izrādi, Šenhofs pats vienmēr ir bijis klāt."

Šenhofa lelles ir klasika, un tā ir arī otras izstādes autores – sabilnieces Sarmītes Jurjakas bērnība un iedvesmas avots. "Gribētu teikt bērnu vecākiem – ietekmējiet, radiet iespējas, bagātiniet bērnus caur grāmatām, teātriem, pastaigām, sarunām… Tieši tur veidojas tas bērns. Viņš varbūt neatcerēsies to mirkli, bet būs bagāts, plašāks…"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!