Foto: AP/Scanpix/LETA
Šī gada 1. martā 102 gadu vecumā mirusi amerikāņu dizainere, uzņēmēja un modes ikona Airisa Apfela, vēsta ārvalstu mediji.

Viņas ekstravagantā personība un unikālais vizuālais tēls bija kļuvuši par zīmolu. Tas bija atpazīstams arī tiem, kas neseko modes pasaules jaunumiem. Apfela kā modele bija pieprasīta līdz sirmam vecumam. Par viņu uzņemta dokumentālā filma "Iris", bet kompānija "Mattel" radījusi lelli Bārbiju pēc viņas līdzības.

Airisa Apfela (Iris Apfel, 1921-2024) dzimusi Ņujorkas ebreju ģimenē, jaunībā studēja mākslas vēsturi un interjera dizainu, specializējoties tieši uz tekstilu. Lielāko dzīves daļu viņa strādājusi kā interjera dizainere, tai skaitā restaurācijas projektos Baltajā namā. Kopā ar dzīvesbiedru Karli Apfelu izveidojusi un vadījusi tekstīliju uzņēmumu "Old World Weavers".

Par visā pasaulē pielūgtu modes ikonu viņa kļuva garā mūža otrajā pusē, bet līgumu ar starptautisko aģentūru "IMG" kā profesionāla modele noslēdza 97 gadu vecumā.

2015. gadā intervijā BBC Apfela pauda, ka ģērbšanās un pucēšanās procesam ir jābūt jautram un rotaļīgam. "Tā ir daļa no manas dzīves, jo esmu radoša personība. Manuprāt, ikvienam vajadzētu ļauties radošumam," pauda Apfela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!