Foto: Sintija Grinerte/Sandijs Ruļuks

Jaunais Rīgas teātris uzsāk savu septīto sezonu trimdā bijušajās Tabakas fabrikas telpās, kā arī pārtrauc iepriekš izziņoto "pirmizrāžu streiku", šajā sezonā solot jauniestudējumus gan Miera ielā, gan vēsturiskajā mājā Lāčplēša ielā, kuru plānots plašākai publikai atklāt 2024. gada sākumā.

Kā vēstīts iepriekš, celtnieki un pasūtītājs "Valsts nekustamie īpašumi" apliecina, ka darbi rit pēc plāna, kas paredz ēkas nodošanu ekspluatācijā šī gada decembrī. Balstoties uz solījumiem, Lāčplēša ielas teātra atklāšana skatītājiem ir paredzēta 2024. gada martā. Šobrīd ir paveikti 84% no visiem paredzētajiem remonta darbiem.

"Mēs ceram, ka visi iesaistītie savus solījumus pildīs. Līdz ar to pavasarī izsludinātais JRT streiks, kura laikā tika atlikti visi jauniestudējumi, ir beidzies. 2023./2024. gada teātra sezonā Miera ielā piedāvāsim skatītājiem piecus jauniestudējumus," preses konferencē 16. augustā pauda teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Sezonu atklās pirmizrāde "Pelēka vasara, saulaina ziema"


Sezonas pirmais jauniestudējums, kas nonāks pie skatītājiem ir jauno aktieru Gerda Lapoškas un Matīsa Ozola darbs "Pelēka vasara, saulaina ziema". Iestudējuma režisors – Gerds Lapoška.

Izrāde tapusi Iedvesmojoties no franču "jaunā viļņa" autorkino, galvenokārt no Fransuā Trifo un Žana Lika Godāra filmām, kā arī Johana Volfganga fon Gētes, Ernesta Hemingveja un Džeroma Deivida Selindžera darbiem, jaunie autori Gerds Lapoška un Matīss Ozols ir radījuši savu stāstu. Par jaunu cilvēku sajutām šajā pasaulē. Tāpat, kā franču "jaunā viļņa" kino ir piedzīvojums, kas jauc realitātes un rotaļājas ar tām. Arī mēs grasāmies doties piedzīvojumā, kas būs gan drāma, gan komēdija, gan gangsterfilma, gan strīdi un sarunas.

Izrādes centrā ir jauns rakstnieks vārdā Klements, kurš dzīvo savu ierasto ikdienu, gaidot no dzīves "sižeta pagriezienu", un mēģina uzrakstīt savu pirmo romānu. Viņa draugi, Žaks un Gregorijs, turpina rakstīt slejas avīzei un fotografēt reklāmas, viņa māte turpina dejot baletu, Bella turpina diriģēt zēnu kori, taču Klements izdomā savu un visu dzīves pārvērst "piedzīvojumā".

Lomās - Matīss Ozols, Agate Krista, Guna Zariņa, Dāvids Pētersons, Jānis Grūtups. Pirmizrāde JRT Mazajā zālē 2023. gada 8. septembrī.

Marija Linarte iestudē darbu par depresiju un dienestu


Nākamā pirmizrāde sezonas atklāšanā būs aktrises Marijas Linartes pašas rakstītais un iestudētais darbs "Milžu cīņas".

Izrāde ir dokumentāls stāsts par depresiju, par pārdzimšanu, par to, kā ir būt šobrīd un ne tikai būt, bet arī dzīvot. Tā ir varones Annas dienasgrāmata, kur viņa apraksta savu nokļūšanu dienestā. Pasaule piedzīvo neaptveramas pārmaiņas - bet kas notiek ar cilvēku tajā visā? Par to arī izrāde.

Lomās - Inga Tropa un Jānis Grūtups. Pirmizrāde JRT Kamerzālē 2023. gada 15. septembrī.

Alvis Hermanis iestudēs smeldzīgu komēdiju


Izrāde "Peilikāni un vīnogas" veidota pēc amerikāņu rakstnieka Reksa Piketa (Rex Pickett) romāna "Sānceļi" (Sideways). Tā ir "road movie" žanrā uzrakstīta smeldzīga komēdija par 40 gadnieku krīzi. Divi vīrieši dodas ceļojumā pa Kalifornijas vīna darītavām, kur satiek divas sievietes. Vienlaicīgi šis ir ceļojums vīna pasaulē, kas kļūst par poētisku metaforu amerikāņu Čehova intonācijā uzrakstītajai melodrāmai. Šī romāna ekranizācija 2005. gadā izpelnījās piecas "Oskara" balvas nominācijas un tika pie ASV Kinoakadēmijas balvas par labāko scenāriju. Pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem visā pasaulē par 20% kritās "Merlot" vīna šķirnes patēriņš un savukārt par 20% cēlās "Pinot Noir". Jo tāda bija romāna varoņu gaume.

Lomās - Jānis Skutelis, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Inga Tropa, Elita Kļaviņa, Ritvars Logins, Lolita Kurpniece. Pirmizrāde JRT Mazajā zālē 2023. gada 11. oktobrī. Kā preses konferencē atklāja Hermani, plānots, ka uz pirmizrādi Latvijā ieradīsies arī romāna autors Rekss Pikets.

JRT debitēs Aiks Karaptjans


Ar Justīnes Kļavas darba "Fēlikss, Anatolijs un Ilona" iestudējumu JRT debitēs kino režisors Aiks Karapetjans.

Izrādes notikumi risinās 90. gados. Kādā 1995. gada novakarē aizdomīgā Rīgas bārā bijušais Skrundas lokatora inženieris Anatolijs un viņa sieva Ilona satiek noslēpumainu vīrieti vārdā Fēlikss. Nupat iepazītais svešinieks piedāvā ne vien cienījamu vietu jaunā laikmeta sabiedrībā, bet arī apņemas piepildīt abu kvēlākos sapņus. Vai Anatolijs būs gatavs atteikties no savām vērtībām, lai dāvātu iespēju vismaz Ilonai īstenot visu mūžu lolotu sapni? Traģikomēdija vēsta par izmisīgiem centieniem pielāgoties mežonīgajiem deviņdesmitajiem, nezaudējot ideālus.

Lomās - Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Andris Keišs, Marija Linarte, Kaspars Znotiņš, Jevgēnijs Isajevs. Pirmizrāde JRT Lielajā zālē 2023. gada 20. oktobrī.

Taps izrāde "Kurlmēmo zeme" ar Čulpanu Hamatovu galvenajā lomā


Teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis iestudēs arī darbu "Kurlmēmo zeme", kuras pamatā ir krievu kino režisora Valērija Todorovska pēc Renatas Ļitvonovas garstāsta motīviem tapusī filma "Kurlo zeme".

Izrādē Čulpana Hamatova latviešu valodā skatuves versijā atgriezīsies 1998. gadā filmā "Kurlo zeme", ar kuru viņa kļuva slavena kā aktrise. Pēc Renatas Ļitvinovas (pēc kara sākuma pametusi Krieviju, nosodījusi agresiju un šobrīd dzīvo Parīzē) romāna veidotais stāsts par kurlmēmo mafiju Maskavā, šodienas kontekstā iegūst jaunu jēgu.

Lomās - Čulpana Hamatova, Kaspars Znotiņš, Lolita Kurpniece, Toms Harjo. Pirmizrāde JRT Mazajā zālē 2023. gada 14. novembrī.

Biļetes uz izrādēm oktobrī un novembrī, kā arī visiem jauniestudējumiem būs pieejamas no 22. augusta. Nākamos jauniestudējumus teātros piedāvās jau Lāčplēša ielā. Darbs pie tiem jau uzsākts iepriekšējās sezonās un to izrādīšanas secība būs atkarīga no tehniskajiem apstākļiem, atgriežoties vēsturiskajā ēkā.

Plānots, ka pirmais iestudējums Lāčplēša ielas ēkā būs Milorada Paviča "Sapņu tulkotāju sekta" Alvja Hermaņa režijā. Tajā piedalīsies visa JRT aktieru trupa.

Tāpat Lāčplēša ielas jauno iestudējumu sarakstā ir Fjodora Dostojovska "Idiots. Sākums", Toma Stoparda "Arkādija", Mārtina Makdonas "Bendes", Lilianas Helmanes "Mazās lapsiņas", Tenesija Viljamsa "Stikla zvērnīca", Alvja Hermaņa un Jāņa Joņeva "Latvijas glābšanas aģentūra", "Latviešu mīlestība 2", Ingas Ābeles "Labas asinis", Boženas Celmas "Slepkavībā zoom(ā)", kā arī Joahima Meijerhofa un Gundara Āboliņa "Kad beidzot bus atkal tā, kā nekad nav bijis".

Plašāka informācija par šiem iestudējumiem (režisori, aktieru sastāvs, pirmizrāžu datumi) tiks publiskota vēlāk. Kā norāda teātra mākslinieciskais vadītājs, nav izslēgts, ka Lāčplēša ielas ēkā gaidāmo iestudējumu sarakstu papildina vēl kāds jauns nosaukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!