Foto: Midjourney/DELFI
Internetā atrodamās reklāmas vēsta, ka nākamā gada februārī Rīgā un Daugavpilī viesosies baleta trupa "Kyiv Grand Ballet", uz Latviju vedot viesizrādi – krievu komponista Pētera Čaikovska klasiskā baleta "Gulbju ezers" iestudējumu. Tomēr kāda Latvijā dzīvojoša ukrainiete sociālajā medijā "X" norāda, ka šai trupai ar Ukrainas Nacionālo operu un baletu neesot nekādas saistības. Jāatgādina arī par Ukrainas Kultūras ministrijas aicinājumu Krievijas iebrukuma laikā atteikties no krievu autoru darbiem, jo kultūra ir maigās varas forma, kas baro kara mašinēriju, tieši tāpat kā nafta un gāze.

"Kyiv Grand Ballet" viesizrādes Latvijā rīko Čehijā reģistrētā kompānija "Art Patner CZ S.R.O ". Viena no izrādēm notiks Dailes teātrī, kas savu lielo zāli iznomājis čehu kompānijai. Pēc sociālajā medijā "X" izskanējušās kritikas par šīm viesizrādēm Latvijā Dailes teātra direktors Juris Žagars lūdzis skaidrojumus pasākuma organizatoriem par iespējamiem pārkāpumiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ukrainas vārds kā iedarbīgs mārketinga rīks

Vietnē "X" norādīts uz jau aizvadītā gada decembrī publicētu Ukrainas Nacionālās operas un baleta ierakstu sociālajā medijā "Facebook" par to, ka Eiropā uzstājas vairākas privātas baleta kompānijas, kas izmanto Kijivas un/vai Ukrainas vārdu, tai skaitā "Kyiv Grand Ballet", taču tām ar Ukrainas Nacionālo operu un baletu nav it nekādas saistības. Ukrainas Nacionālā opera un balets ievēro un atbalsta Ukrainas Kultūras ministrijas aicinājumu neiestudēt krievu autoru darbus.

Plašāk situāciju jau šī gada sākumā skaidroja ukraiņu neatkarīgās pētnieciskās žurnālistikas vietne "Texty.org.ua", kas izpētīja, ka šobrīd pusi no visiem Eiropas "Gulbju ezera" iestudējumiem īsteno ukraiņu baleta kolektīvi. Privātās ukraiņu baleta kompānijas, raksta "Texty.org.ua", ir ieņēmušas nišu, kas līdz karam gandrīz pilnībā bija piederējusi krieviem, jo daudzas pasākumu norises vietas un producenti ir atteikušies turpināt sadarbību ar krievu trupām un tām nācās tirgu atstāt. "Tomēr," uzskata "Texty.org.ua" žurnālisti, "eiropiešu pieprasījums pēc "krievu klasikas" nekur nav zudis. Tāpēc ir izveidojusies dīvaina situācija: impēriskais "Gulbju ezers", no kura eiropiešiem lūdz atteikties ukraiņu diplomātija, kļūst par iespēju saziedot līdzekļus Ukrainai un tās bēgļiem, kā arī par rīku, lai atgādinātu eiropiešiem par karu."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!