Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Svētdien, 9. jūlijā, Mežaparka Lielajā estrādē – Sidraba birzī – izskanējis XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Noslēguma koncerts "Kopā augšup!", kas ir veltījums dziesmusvētku tradīcijas 150. gadadienai un mūsu visu kopīgajai un gaišajai rītdienai.

Svētku Noslēguma koncertu atklāja Riharda Zaļupes rakstītās "Svētku fanfaras". Koncerta sākumā tika uzvilkts Dziesmu svētku "Līgo" karogs, kā arī ievesti Dziesmu un deju svētku virsdiriģenti un virsvadītāji, Jēkaba Jančevska jaundarba "Saule, Saule, Mēnestiņ" pavadībā.

Koncerta turpinājumā skanēja gan pašu koru dziedātāju izvēlētās kompozīcijas, gan Dziesmu svētku "zelta fonda" skaņdarbi kā Raimonda Paula "Manai dzimtenei", Mārtiņa Brauna "Saule. Pērkons. Daugava" un Jāzepa Vītola "Gaismas pils", gan arī jaunākas kompozīcijas, kā Raimonda Tigula "Lec, saulīte!" un "Rīta un vakara dziesma", tautasdziesmu apdares "Es izjāju Prūšu zemi" un "Sasala jūrīna", "Pūt, vējiņi!" un citas. Koncertu vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms.

Koncertā piedalījās NBS Štāba orķestris, grupa "Raxtu Raxti", instrumentālā grupa, "Saucējas", "Tarkšķi", "Suitu dūdenieki", "Austras koks", solisti: Marina Rebeka, Agnese Pauniņa, Ance Krauze, Elīna Seile, Alise Baumane, Kamila Siliņa, Paula Bička, Olīvija Gulbe, Aleksandra Špicberga, Kristīne Kārkle-Kalniņa u.c.

Dziesmu svētku Noslēguma koncertā savu pirmo publisko runu tautai teica prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš sacīja: "Jau rīt ar šo enerģiju, kas gūta šonedēļ, ķersimies pie mūsu valsts tālākās attīstības, tikpat sparīgi kā dejojam, dziedam un priecājamies."

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Dziesmu svētku Noslēguma koncertā uzrunu teica arī Kultūras ministrs un Dziesmu svētku padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis (NA), kurš uzsvēra – ikviens, kas turpina Dziesmu svētkus, turpina arī Latviju.

Koncertā "Kopā augšup!" līdzās Latvijas augstākajām amatpersonām klāt ir arī Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk), kurš Latvijas Televīzijas tiešraidē uzrunāja skatītājus un pauda pateicību par Latvijas sniegto atbalstu cīņā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tāpat koncertu bauda Vācijas Bundestāga prezidente Berbela Bāsa (Bärbel Bas), Polijas Sejma maršale Elžbeta Viteka (Elżbieta Barbara Witek), Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Igaunijas parlamenta (Riigikogu) priekšsēdētājs Lauri Husaru (Lauri Hussar). Pirms Noslēguma koncerta amatpersonas tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, lai pārrunātu drošības jautājumus un atbalstu Ukrainai.

Noslēguma koncertam sekos Sadziedāšanās nakts, kurā piedalīsies gan koristi, gan koncerta apmeklētāji. Ierasti Sadziedāšanās nakts ilgs līdz pat pēdējam dziedātājam rīta gaismā.

Kā vēstīts iepriekš, nākamā diena pēc Dziesmu svētkiem – 10. jūlijs – ir valstī noteikta brīvdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!