Foto: Publicitātes foto

17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums gan Rīgā, gan citur Latvijā šogad norisināsies no 4. līdz 8. septembrim, vēsta festivāla rīkotāji.

Skatītājiem foruma laikā tiek piedāvāta starptautisku ievērību guvušu dokumentālo filmu programma. Rīgā seansi notiek k/t K.Suns, šogad jau otro reizi filmu skate tiek organizēta arī citās Latvijas pilsētās. Uz tikšanos ar skatītājiem Rīgā ieradīsies arī filmu pārstāvji - diskusijas ar auditoriju plānots translēt interneta tiešraidē.

Arī šogad pirms foruma tiek rīkots filmu recenziju konkurss topošajiem kritiķiem, žurnālistiem, kino blogeriem un citiem rakstīt gribošajiem kino interesentiem.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem, kas ik gadu notiek Latvijā.

Šogad forums lutinās dokumentālā kino cienītājus ar vienpadsmit izcilām filmām. Portāls "Delfi" piedāvā festivāla filmu programmu un ieskatu foruma filmu kadros.

Nogalināšanas anatomija (režisora versija)

(The Act Of Killing (director's cut), rež. Džošua Openheimers, Final Cut For Real, Dānija, Lielbritānija, 2012, 158') +18

20. gadsimta sešdesmito gadu vidū Indonēzijā tika iznīcināti simtiem tūkstoši iedzīvotāju. Masu slepkavas joprojām ir pie varas un lepni par saviem "varoņdarbiem". Sirreāli krāšņā, bet šaušalīgā "Nogalināšanas anatomija" ir stindzinošs ceļojums slepkavu atmiņās, iztēlē un prātā - nebijis izaicinājums globālās sabiedrības priekšstatiem par cilvēciskumu.

2013. gada dokumentālā kino sensācija, kas saņēmusi vairāk nekā divdesmit dažādu žūrijas, kritiķu un publikas balvu nozīmīgākajos pasaules kinofestivālos. Desmit gadus tapušo amerikāņu režisoru – genocīda pētnieku Dž. Openheimera, K. Sinnas un anonīmas Indonēzijas komandas apbrīnas vērto kopdarbu Verners Hercogs nodēvējis par pavērsienu dokumentālā kino vēsturē.

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Ziema, atkāpies!


(Winter, Go Away!/Зима, уходи!, rež. Jeļena Horeva, Deniss Kļebļejevs, Dmitrijs Kubasovs, Askolds Kurovs, Nadežda Ļeontjeva, Anna Moisejenko, Madina Mustafina, Sofija Rodkeviča, Antons Seregins, Aleksejs Žirjakovs, Marina Razbezhkina Studios, Krievija, 2012, 80')

M. Razbeškinas un M. Ugarova kinoskolas absolventu komanda divus mēnešus nešķīrās no savām kamerām, lai radītu dinamisku, daudzslāņainu, brīžiem jautru, bet arī brīdinošu hroniku par laiku pirms prezidenta vēlēšanām Krievijā 2012. gadā. Skatītāji nokļūst pašā notikumu virpuļa centrā un var vērot aizraujošu epizožu kolāžu, kas veido mūsdienu Krievijas politiskās sistēmas šķērsgriezumu.

"Pretrunīga, simpātiska dokumentālā filma - sasodīti labs sasniegums žurnālistikā, ar kuru lepotos pat pieredzējuši dokumentālisti. "Ziema, atkāpies!" atradīsit arī krietni daudz humora, ko galvenokārt izraisa Putina režīma absurdā un bezjēdzīgā daba," par filmu raksta "Scene-stealers.com".

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Aplis kvadrātā


(Inside A Square Circle/Внутри квадратоного круга, rež. Valērijs Ševčenko, Vertov Studio, Krievija, 2011, 17')

Katru Jauno gadu pēc ciemošanās Kremlī pieci tūkstoši bērnu nonāk Katedrāles laukumā. Soļojot policijas apsargātā iežogojumā ap milzīgu Jaunā gada egli, viņi gaida, kad pakaļ atnāks vecāki. Lērums mazuļu, tikpat daudz vecāku, milzums komisku, absurdu un histērisku reakciju… Bērnu tuvplāni, kuros mijas bailes, drosme, pacietība, prieks un virkne citu īpašību, radot simbolisku pieaugušo sabiedrības atspulgu.

Tēvs

(Father/Tevas, rež. Marats Sargsjans, Just a Moment, Lietuva, 2012, 60')
Apliecinājums neizsīkstošam dzīves sparam - neticami sirsnīga filma, kas, iespējams, mainīs jūsu stereotipus par laimīgu ģimeni. "Tēvs" vēsta par vienu no interesantākajiem Padomju Savienības krāpniekiem, kurš savulaik vairāk nekā miljonu rubļu vērtībā aptīrījis valsts iestādes un revolucionāri plānojis šķērsot dzelzs priekškaru, nolaupot lidmašīnu. Pēc 20 dažādos cietumos pavadītiem gadiem, pensionārs Vids Zenons Antonovs kopā ar sievu dzīvo Lietuvas laukos un aizkustinošā mīlestībā audzina kuplu bērnu pulciņu.

"Manam vectēvam bija 18 bērnu. Tā nu mans mērķis bija viņu pārspēt. Neviens cits no vectēva pēcnācējiem nav viņam šai ziņā līdzinājies tik ļoti kā es," par filmu stāsta Vids Zenons Antonovs.

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Sarunas par nopietno


(Conversations On Serious Topics/ Pokalbiai rimtomis temomis, rež. Giedre Beinorjūte, Monoklis, Lietuva, 2012, 65')

"Tu netici Dievam? Es varu tev iemācīt, kā sākt ticēt…" Apburoši tīrā vizuālā valodā veidotās filmas galvenie varoņi - bērni un pusaudži - dalās domās par apkārtējo pasauli. Personīgi atklātības mirkļi iezīmē mūsdienu dzīves kopainu – brīžiem melanholisku, brīžiem smieklīgu, brīžiem dramatisku. Filma šķietami bez notikumiem, scenogrāfijas, ainavām vai specefektiem - "Sarunas par nopietno" uzdod jautājumus par vientulību, mīlestību, Dievu un pasaules un cilvēku attiecībām.

"Šī filma ir eksperiments. Gribēju filmēt tik nemanāmi un uzmanīgi, cik iespējams - lai nepalaistu garām nevienu sīkāko ķermeņa valodas zīmi. Atteicos fiksēt jebkādu darbību, lai pilnībā pievērstos noslēpumainajam prāta ceļojumam no vienas uzacs uz otru, no vaiga uz skatienu," par filmu saka Giedre Beinorjūte.

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Es elpoju


(I Am Breathing, rež. Emma Deivī un Morags Makinons, Scottish Documentary Institute/SDI Productions Ltd, Dānija, Lielbritānija, 2012, 73')

Ko nozīmē audzināt zīdaini un vienlaikus rūpēties par vīru, kuru nenovēršami zaudēsi? Kā rakstīt blogu par nāvējošu slimību? Filma – dienasgrāmata, kas seko ar paskarbu humoru apveltīta britu arhitekta Nīla pēdējam dzīves gadam. Apbrīnojams gara spēks, aizkustinošs līdzcilvēku atbalsts un daudz atklātu pārdomu par dzīves un laika vērtību.

Ko pastāstīt par sevi un kādas dzīves mācības atstāt savam jaundzimušajam dēlam, ja 33 gadu vecumā esi atklājis ģenētiski pārmantojamu, neārstējamu un strauji progresējošu kustību neironu saslimšanu?

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigridiras Nielsdoutiras pagrīdes ieraksti


(Grandma Lo-Fi/Amma Lo-Fi, rež. Kristīna Bjērka-Kristjānsdoutira, Orri Jounsons, Ingibjērga Birgisdoutira, Killit Films, Islande, 2011, 65')

Absolūti iedvesmojošā, vizuāli rotaļīgā islandiešu filma "Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigrīduras Nilsdottiras pagrīdes ieraksti" vēsta par dāmu, kura 70 gadu vecumā sāk ierakstīt mūzikas albumus un kļūst par kolāžu mākslinieci. Filmas autori ir trīs jauni Islandes mūziķi un video mākslinieki, kas radījuši pārlaicīgu kino pasaku, filmējot ar vecmodīgu Super 8 kameru uz 16mm lentes.

Dzīvespriecīgā un novatoriskā dāņu vecmāmiņa, viena no visu laiku ražīgākajām Islandes komponistēm, ir kļuvusi par kulta personu. Albumu pavisam ir 59 (vairāk nekā 600 dziesmu), bet pirmā izstāde tiek izpārdota septiņās minūtēs. Viņas fanu pulkā ir tādi mūziķi kā kā Björk, "Sigur Rós" un "Múm".

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

TPB:AFK. The Pirate Bay:Bezsaistē

(TPB:AFK. The Pirate Bay: Away From Keyboard, rež. Sīmons Klose, Nonami AB, Zviedrija, 2013, 81')

Stāsts par jauniem zviedru puišiem - kiberpankiem, kas radījuši pasaules lielāko failu apmaiņas vietni Internetā – "The Pirate Bay". Par autortiesību pārkāpumiem viņus apsūdzējusi Holivudas filmu studija.

Filma seko pretrunīgi vērtētajai starptautiskajai tiesas prāvai 2009. gadā, ļaujot skatītājiem iepazīties ar trīs talantīgu brīvdomātāju dzīvi "away from keyboard" jeb ārpus Interneta un viņu cīņu pret lielāko industriju pasaulē - medijiem.

Pasaules pirmizrādi 2013. gada februārī TPB:AFK piedzīvoja Berlīnes kinofestivālā. Sešu dažādu valstu televīzijām – BBC, Arte, SVT, NRK, DR, VPRO - tā ir pirmā filma, kas translēta ar "Creative Commons" licenci.

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Fasētie sapņi


(Canned Dreams/Säilöttyjä unelmia, rež. Katja Gaurilofa, Oktober Oy, Somija, Zviedrija, 2012, 90') +18

Sāmu režisores četrus gadus rūpīgi vāktas – ne reti skaudras, bet arī fascinējoši skaistas "dzīvās pastkartes" no zemēm, ražotnēm un strādniekiem, kuru gatavoto produkciju pērkam Eiropas veikalu plauktos.

Līdz ar pirmajiem filmas kadriem publika dodas tūkstošiem kilometru garā ceļojumā uz dažādām pasaules malām, lai iepazītos ar ļaudīm – zobratiņiem pasaules globālajā pārtikas ķēdē – un uzklausītu ikdienas burzmā nedzirdamos likteņus un sapņus.

""Fasētie sapņi" prasmīgi tver laimi, skumjas un visas dzīves emocijas, kas eksistē pa vidu. Pat ja izrādās, ka vairāk ir melanholisko, nevis priecīgo mirkļu, filmā jaušama sapņiem un ilgām raksturīgā atmosfēra. Unikāls, jūtīgs dokumentālais kino!" raksta "Whatculture.com".

Filmas treileris.

Rekordists

(The Record Breaker, rež. Braiens Makgins, Plus Pictures APS, Dānija, 2012, 25')

Ašrita Fūrmans ir vīrs, kurš uzstādījis visvairāk Ginesa rekordu – vairāk nekā 300. Dzimis kārtīgā ebreju ģimenē, maza pārtikas veikala īpašnieks un meditāciju mīļotājs ceļo pa pasauli, cītīgi sportojot un nerimstošā azartā izgudrojot aizvien jaunas kategorijas rekordu uzstādīšanai.

Filma ir veltījums cilvēka spējai priecāties un fantāzijai, kas iedvesmo un iedrošina pārkāpt ne reti muļķīgi nospraustās sabiedrisko lomu robežas.

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.

Asins brālis


(Blood Brother, rež. Stīvs Hūvers, ASV, 2012) +16

Jauns amerikāņu puisis dodas ceļojumā uz Indiju nenojaušot, ka viņa dzīve pārvērtīsies uz visiem laikiem. Rokijs kļūst par audzinātāju bērnu namā, kura iemītniekiem ir HIV vīruss. Talantīgi iemūžinātiem, gleznieciskiem momentiem bagātā filma ir brīnišķīgs stāsts par mīlestību, kas spēj stāties pretī dzīves un nāves trauslās robežas izaicinājumam un vēsta par cilvēka spēju atrast dzīves jēgu.

"Pārsteidzošs stāsts un fantastiska montāža – "Asins brālis" ir neparasta dokumentālā filma, kas šokēs, iedvesmos un aizkustinās jūs līdz asarām. No sirds iesaku," raksta Dženifera Teita, "ViewLondon".

Filmas treileris.

Vairāk par filmu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!