Foto: Publicitātes foto

No 23. janvāra kinoteātrī "Kino Citadele" būs skatāma pirmā latviešu 3D formāta filma "Rīga-2041". Filmas uzņemšana šādā formātā Latvijā ir jaunums, kas pašmāju kino industrijas darbiniekiem ļāvis sekot pasaules kino nozares tendencēm. Filmas veidotāji ir gandarīti par galarezultātu, ar kuru vēlas iepazīstināt kino lietpratējus un interesentus, piedāvājot novērtēt arī citas augstvērtīgas zinātniskās fantastikas žanra īsfilmas.

"Šis ir kvalitatīvs, īsts un rūpīgi izstrādāts 3D garadarbs," komentējot filmas uzņemšanas tehniku, stāsta viens no filmas režisoriem Didzis Eglītis.

"Pieļauju, ka šādu līmeni būtu grūti atkārtot, teju neiespējami, jo komandas koncentrēšanās, sīkākās detaļas nostrādāšana, katras sekundes rūpīga pārbaude – ko tādu var spēt tikai pirmajā reizē, kad ikviens iesaistītais atdod sevi visu radošajam procesam.

Arī īsfilmu scenāriji tapa atšķirīgi no ierastās prakses. Bija nepieciešama īpaša uzticēšanās un drosme no projekta vadītāju puses. To, kā filmas gan saturiski, gan tehniski izskatās tagad, kad projekts ir pabeigts, bija diezgan sarežģīti izstāstīt vārdos un parādīt skicēs darba procesa laikā," stāsta režisors.

"Šis ir vienreizējs projekts. Aicinu ikvienu kino cienītāju to noskatīties arī tad, ja nešķiet interesants žanrs, tēma vai 3D tehnoloģiju izmantošana. Kaut vai tādēļ, lai būtu lietas kursā, kas notiek šodienas Latvijas kinematogrāfā," aicina Didzis Eglītis.

"Šīs filmas veidošana, patiesībā, bija milzīga avantūra. Daudziem filmēšanas komandas dalībniekiem šī bija pirmā profesionālā pieredze 3D filmēšanā, kas lika pārvērtēt savas zināšanas par kino veidošanu," stāsta viens no filmas režisoriem Kārlis Vītols.

"Skatītājiem, kuri dosies noskatīties filmu, vēlos atgādināt, ka šī filma ir saistoša arī ierastajā 2D formātā, savukārt 3D ir jāuztver kā pievienotā vērtība. Nevajag aizmirst, ka ejam skatīties un uztvert filmas stāstu nevis to, kas un kā kustēsies ekrānā, vai kaut kas leks ārā no ekrāna skatītājos utt.," atzīmē Kārlis Vītols.

"Ne tikai filmēšanas tehnika, bet arī aktieru filmēšanās 3D formātā ievērojami atšķiras no filmēšanās ierastajā kino formātā," stāsta viens no filmas "Rīga-2041" aktieriem Dainis Gaidelis.

"3D ir formāts, kas prasa lielāku rūpību un saasinātu uztveri, jo vairs nevar noslēpt nepilnības. Šajā filmā nemitīgi sekoju līdzi tam, ko daru kamerā, kas notiek priekšplānā, kas notiek fonā. Tāpat bija ļoti svarīgi sekot līdzi tam, lai aktierspēle nebūtu pārspīlēta. M

ums Latvijā, diemžēl, nav daudz kino aktieru, lielākā daļa no mums ir teātra aktieri. Lai pielāgotos kino formātam, bija nepieciešama īpaša koncentrēšanās un pārdomāta aktierspēle, kas apvienojumā ar apkārtējām instalācijām un kadra telpisko dziļumu radīja patiesi noslīpētu un kvalitatīvu kinomateriālu," stāsta Dainis Gaidelis.

Pirmā latviešu 3D filma "Rīga-2041" tiks izrādīta vienā seansā kopā ar citām īsfilmām, līdz ar to pašmāju kino cienītāji varēs redzēt, ko citu Eiropas valstu pārstāvji radījuši 3D tehnikā zinātniskās fantastikas žanrā.

Vairāk par seansiem var uzzināt internetā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!