Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Šī gada 3. martā apritēja 100 gadi kopš dzimis gleznotājs Leo Kokle. Pieminot mākslinieku jubilejā, "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu aicina iepazīties ar Latvijas Valsts arhīvā glabātajām fotogrāfijām, kas atspoguļo viņa dzīvi un darbu.

Gleznotājs Leo Kokle (03.03.1924-08.12.1964) nodzīvoja īsu, bet mākslas pilnu mūžu, pagūstot sasniegt daudz. Savas mākslinieka gaitas uzsācis Jāņa Tillberga studijā, Leo Kokle iesāka studijas arī Mākslas akadēmijā un, spītējot veselības problēmām, bija garā možs, sabiedrisks un aktīvs savā darbā.

Leo Kokle savā mākslā pārstāvēja dažādus žanrus, bet noteicošo vietu ieņēma portrets, īpaši mākslinieka dzīves pēdējos gados. Viņš portretēja gan mazāk zināmus, gan sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, piemēram, Paulu Stradiņu, Mihailu Tālu un Raimondu Paulu.

Mākslinieks bija sabiedriski aktīvs, darbojās Mākslinieku savienībā, publicēja rakstus periodikā un allaž uzturēja kontaktus ar kultūras cilvēkiem. Leo Kokles mājoklis un darbnīca bija pulcēšanās vieta māksliniekiem, mūziķiem, aktieriem, vieta brīvākai domai.

Leo Kokles dzīvesstāsts bija par pamatu iestudējumam "Leo. Pēdējā bohēma" (Raimonds Pauls, Liāna Langa, Inga Ābele), ko 2010. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēja režisors Edmunds Freibergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!