Norvēģijas galvaspilsētā Oslo rudenī pirms restaurācijas tiks izstādīti ekspresionista Edvarda Munka meistardarbi "Kliedziens" un "Madonna", kuri 2004.gadā tika nozagti, bet pirms divām nedēļām tika atgūti.
Munka muzejs paziņojis, ka par gleznām izrādīta milzīga interese, tādēļ tās uz īsu brīdi tiks izstādītas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu apskatei to pašreizējā stāvoklī. Gleznas to prombūtnes laikā tika nedaudz bojātas.

Otrdien tika publiskota abu mākslas darbu fotogrāfija, bet muzejs nenorādīja datumu, kad gleznas tiks eksponētas.

Norvēģijas policija atguva abas gleznas pirms divām nedēļām. Netiek atklāts, kā mākslas darbi atgūti.

"Kliedziens" un "Madonna" ir nedaudz bojāti, tomēr tie ir labākā stāvoklī nekā tika domāts, aģentūrai AFP pavēstīja muzeja pārstāvis.

Uz audekla gleznotajam darbam "Madonna" ir izplēsts caurums un tai radīta viena skramba. Gleznas bojājums ir kreisajā apakšējā stūrī, un salauzts ir arī rāmis, uz kura audekls uzstiepts.

Vienā stūrī bojāts arī darbs "Kliedziens", kas ir gleznots uz dēļa. Bojājums varētu būt radies trieciena ietekmē, tā vietā ir nedaudz nolobījusies krāsa un tas ir redzams pat ar neapbruņotu aci. Muzeja pārstāvis norādīja, ka abām gleznām būs nepieciešama restaurācija.

Abu gleznu vērtība tiek lēsta vairāk nekā 50 miljonu latu apmērā.

Pēc šokējošās gleznu nolaupīšanas 2004.gadā Munka muzejā ir kardināli pastiprināti drošības pasākumi. Oslo pilsēta ir izmantojusi aptuveni 40 miljonus Norvēģijas kronu (3,5 miljonus latu), lai uzlabotu muzeja dārgumu glabāšanas drošību.

Divi bruņoti vīrieši kapucēs 2004.gada 22.augustā iebruka Munka muzejā Oslo, pārsteigto apmeklētāju klātbūtnē piedraudot muzeja darbiniekam ar ieroci un nolaupot abas gleznas.

Par saistību ar gleznu nolaupīšanu šogad tika notiesāti trīs apsūdzētie, bet divi faktiskie laupītāji vēl aizvien nav notverti.

Munks ir uzgleznojis vairākas abu šo darbu versijas, un daudzi uzskata, ka "Kliedziens" ir viņa svarīgākais darbs. Kritiķi uzskata, ka jaunu mākslas virzienu iedvesmojošā glezna, kurā redzams par ikonu kļuvušais cilvēks ar kliedzienā atvērto muti, simbolizē mūsdienu cilvēku, kuram uzbrukušas eksistenciālisma bailes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!