Foto: AP/Scanpix

Septiņu sevišķi vērtīgu gleznu zādzība no Roterdamas mākslas muzeja ”Kunsthall” ir pielīdzināma slepkavībai, tā par nozieguma smagumu izteikušies Nīderlandes policijas pārstāvji. Šobrīd izmeklēšanā ir iesaistīti jau 25 detektīvi, raksta ārvalsu prese.


Palaban netiek izpaustas detaļas, kā zagļi iekļuvuši muzeja ēkā, tāpat netiek teikts, cik cilvēku bijuši iesaistīti zādzībā. Taču ir zināms, ka naktī uz 16. oktobri zādzība izdarīta, muzejā nav bijis neviena apsardzes darbinieka, turklāt fiziska apsardze ikdienā muzejā nav vispār. ”Kunsthall”, saskaņā ar apdrošināšanas līgumu, kā drošības līdzekļus izmanto vien signalizāciju un novērošanas kameras.

Jau iepriekš ziņots, ka zagļi muzejā iekļuva ap trijiem naktī pēc vietējā laika. Drīz pēc tam nostrādājusi signalizācija, taču kamēr notikuma vietā ieradušies apsardzes firmas darbinieki un policija, zagļi ar visiem mākslas darbiem jau bijuši gabalā.

Kā raksta ”Dutch News”, būtisku lomu zādzības izdarīšanā nospēlējis ēkas plānojums, kas 1992. gadā tika uzcelta pēc holandiešu arhitekta Rema Kolhasa projekta. Muzeja ēkai nav starpsienas, kas faktiski nozīmē, ka no jebkuras vietas iekļūstot telpā ir tūlītēja pieeja visiem izstādītājiem mākslas darbiem.

Policija 16. oktobra pēcpusdienā publiskojusi nozagto gleznu sarakstu, kuru vērtība, pēc izsoļu namu aplēsēm, katra varētu sasniegt simtiem miljonu ASV dolāru lielu cenu.

Jau ziņots, ka nozagto gleznu vidū ir Pablo Pikaso ”Arlekīna galva”, Kloda Monē ”Vaterlo tilts” un ”Čaringtonkrosas tilts”, Anrī Matisa ”Lasītāja baltā un dzeltenā”, Lusjēna Freida ”Sieviete ar aizvērtām acīm”, Pola Gogēna ”Sieviete pie atvērta loga” un 19. gadsimta holandiešu mākslinieka Meiera de Haana pašportrets.

”Kunsthall” nav savas pastāvīgās kolekcijas, ekspozīcijas tajā tiek mainītas. Izstāde ”Avant-gardes”, kurā bija aplūkojami arī nozagtie darbi, bija veltījums muzeja 20. pastāvēšanas jubilejai. Tajā bija eksponēti 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma modernistu darbi no ” Triton Foundation” privātkolekcijas. Kolekciju, kurā ir 150 dažādu mākslinieku darbi, savācis holandiešu miljonārs Viljems Korida un viņa sieva.

Roterdamā gadījums jau nosaukts par vienu no pedējo gadu skaļākajām un rūpīgāk izplānotajām mākslas darbu zādzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!