Foto: Arhīva foto

Spāņu gleznotāja Pablo Pikaso glezna "Sieviete pie atvērta loga" pārdošanai izsolē Londonā, kas notiks februārī, tika novērtēta par 35 miljoniem mārciņu, raksta ārvalstu prese.

Glezna "Sieviete pie atvērta loga" ("Femme assise pres d'une fenetre", 1932.), kurā attēlota Pikaso mīļotā Marija Terēze Valtere, ir viena no 61 darba, kas tiks piedāvāti "Sotheby's" izsoļu namā. Tā notiks 5.februārī, piedāvājot impresionisma, modernisma un sirreālisma gleznas un skulptūras. To vidū ir Kloda Monē, Huana Miro, Alfrēda Sislē, Pola Gogēna un Kamila Pisaro darbi.

"Sieviete pie atvērta loga" izsolē tika iekļauta no kādas privātas Eiropas mākslas kolekcijas. Tajā tā vērtība noteikta ap 25 miljoniem mārciņu, ko pārspēj "Sotheby's" novērtējums. Darbs pēdējo reizi ticis izsolīts 1997.gadā.

Gleznā attēlotā sieviete bijusi precētā mākslinieka mīļākā, modele un mūza. Pikaso gleznojumi ar viņu ir kļuvuši par lielu vērtību mākslas kolekcionāru vidū. Piemēram, 1932.gadā tapušais darbs "Kailā, zaļās lapas un skulptūra" ("Nude, Green Leaves and Bust") "Christie's" izsoļu namā 2010.gadā tika pārdots par 106,5 miljoniem dolāru.

Izsolē ir iekļauta arī Kloda Monē ūdensrožu glezna "Nympheas avec reflets de Hautes Herbes". Tā ir tapusi laikā no 1914. līdz 1917.gadam, un ir novērtēta par 12 līdz 18 miljoniem mārciņu. Tiks izsolīts arī darbs "Le Givre a Giverny" (1885), kas novērtēts apmēram piecu miljonu mārciņu vērtībā.

Līdzās Pikaso un Monē darbiem, izsolē būs arī sirreālista Huana Miro glezna "Femme revant de l'evasion" jeb "Sieviete sapņo par bēgšanu" (1945). Šis darbs nav ticis izsolīts vairāk kā piecdesmit gadus un ir novērtēts 10 miljonu mārciņu vērtībā.

Izsoles kopējā vērtība ir aptuveni 149 miljoni mārciņu, bet minimālie izsoles ienākumi ir aprēķināti ap 103 miljonu mārciņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!