Foto: AFP/Scanpix

Uzbekistānas valsts mākslas muzeja darbinieki Taškentā ir atraduši muzeja fondos sen aizmirstus spāņu mākslinieka Pablo Pikaso keramikas darbus, kas pirms vairāk nekā 40 gadiem tika uzdāvināti šim muzejam, un izlikuši tos apskatei izstādē.

Pikaso keramikas darbu kolekcijā ir dekoratīvi un deserta šķīvji un vairākas krūkas ar tādiem Pikaso iecienītiem motīviem kā miera balodis, sievietes seja un buļļa galva. 

Mākslas eksperte Gulšehra Ahunova pastāstīja, ka šī kolekcija tika atrasti nejauši.

"Mēs pērn meklējām muzeja arhīvā Krievijas porcelāna izstrādājumus, lai aizpildītu muzeja Krievijas avangarda mākslas nodaļu. Pēkšņi mēs atradām Pikaso keramikas darbus," stāstīja eksperte.

Pikaso četrdesmitajos gados pievērsās keramikai un radīja simtiem darbu podnieka darbnīcā "Madoura" Francijas dienvidaustrumos. Jūnijā izsoļu nams "Christie's" pārdeva šajā darbnīcā tapušu Pikaso keramikas darbu un citu priekšmetu kolekciju par 12,6 miljoniem ASV dolāru (6,8 miljoniem latu).

Pikaso keramikas darbi nonāca Uzbekistānā pēc tam, kad Pikaso tuva drauga Fernāna Ležē atraitne Nadja, kas dzimusi Krievijā, tos uzdāvināja Padomju Savienībai.

12 keramikas darbi nonāca minētajā Taškentas muzejā, kura dokumentos tie reģistrēti kā "Nadjas Ležē no Francijas dāvana Francijas Komunistiskās partijas Morisa Torēza institūta vārdā".  

Pirmie septiņi darbi tika saņemti 1968.gadā. 1971.gadā muzejs saņēma vēl četrus deserta keramikas šķīvjus no Puškina Mākslas muzeja Maskavā. Muzejs vēl nav noskaidrojis, kā Uzbekistānā nonāca pēdējais šīs kolekcijas darbs. 

Pikaso un Fernāns Ležē simpatizēja Padomju Savienībai, un viņu draugs bija ilggadējais Francijas Komunistiskās partijas līderis Moriss Torēzs.

Pikaso keramikas darbu izstāde Uzbekistānas valsts mākslas muzejā Taškentā ir apskatāma līdz 2013.gada 10.janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!