Foto: Publicitātes foto
Mākslas baudītājiem "Delfi Kultūra" sagatavojusi ieskatu Rīgas galeriju norisēs.

Šoreiz "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu piecu galeriju šajā nedēļas nogalē plānotajās norisēs.

'Herbarium' Rīgas Porcelāna muzejā


Foto: Publicitātes foto

Rīgas porcelāna muzejā līdz 25. janvārim skatāma Māras Skujenieces personālizstāde "Herbarium".

Skujeniece ir izcila latviešu dizainere ar izkoptu rokrakstu - izjustu, smalku, atklātu un pārliecinošu. Dabā un apkārtējā vidē rastās ierosmes radīšanas procesā tiek apstrādātas līdz kļūst par izsmalcinātiem dizaina priekšmetiem. Māra Skujeniece dzīvo un strādā Nīderlandē. Amsterdamā vada savu dizaina studiju ("Studio Mara Skujeniece") un pasniedz lekcijas Dizaina Akadēmijā Einhovenā (Design Academy Eindhoven). Interjera objektu un mēbeļu dizaina izstrādē Māra Skujeniece izmanto porcelānu, koku, tekstilu un citus materiālus, kā arī to kombinācijas, latviskajā identitātē smeltās idejas iemiesojot pasaules līmeņa dizainā.

Izstādei "Herbarium" Rīgas Porcelāna muzejā ir izvēlēti vairāki dizaina projekti - priekšmetu grupas, kas demonstrē saikni starp dabu un porcelānu. Ekspozīcija veidota kā daļa no darbnīcas atmosfēras, uzsverot, ka arī procesam ir vērtība. Māra Skujeniece par izstādes ieceri teic: "Es gribētu šajā izstādē parādīt, ka daļa no mana darba līdzinās selekcionāra darbam". Izstādes eksponāti ir kā augu herbārijs, kurā rūpīgi kārtoti kāposti, lapas, ziedi, bērza stumbrs, bet tomēr nē - tās ir vāzes, karotes un citi porcelāna priekšmeti.

Ieejas maksa: divi eiro; skolēniem, studentiem un pensionāriem 0,75 eiro.

'Meklējot identitāti. Daba. Cilvēks. Mājas' Pop-Up mākslas galerijā


Foto: Publicitātes foto

Kristīnes Kvitkas personālizstāde "Meklējot identitāti. Daba. Cilvēks. Mājas" Pop-Up mākslas galerijā skatāma līdz 13. janvārim.

Kvitka par izstādēm Itālijas pilsētās un Rīgā: "Vietas izstāžu rīkošanai nav izvēlētas nejauši. Jau pirms vairākiem gadiem izveidojās laba sadarbība ar Itālijas pilsētām un arvien to turpinām. Itālijā rīkotas gleznu izstādes un tapušas instalācijas, kā arī mani darbi piedalījušies dažādos kultūras pasākumos. Ik reizi rādot paveikto, es arī stāstu ne tikai par savu radošo darbu, bet arī par piederību Latvijai un dzīvošanu šajā valstī, par latviešu valodu, neatkarības atgūšanu pirms 20 gadiem un šodienas dzīvi Eiropas Savienībā. Izstāde "Meklējot identitāti. Daba, cilvēks, mājas" ir tieši saistīta ar piederības sajūtu, piederības meklējumiem, kas atklājas gleznās iekodētos tēlos un simbolos.  

Tās nav tipiskas Latvijas ainavas, bet gan meža, ūdens, zemes un zāles portreti, starp kuriem cilvēks parādās nevis kā reāla, bet  drīzāk kā mitoloģiska būtne allaž ciešā saistībā ar dabu."

Izstāde paviesojusies Itālijas pilsētās Trikāzē, Palazzo Gallone un Spekijā, Palazzo Risolo, savukārt, atsevišķi kolekcijas darbi iekļauti MarteLive biennālē, kas pagājušā gada septembrī norisinājās Romas laikmetīgās mākslas muzejā MACRO, La Pelanda-Factory telpās.

'Mīlestības stāsti' Rīgas Mākslas telpā

Foto: Publicitātes foto

'Sievietes dzīve' Vīna studijā

Foto: Publicitātes foto

'Ziema, ziema' Pop-Up mākslas galerijā

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!