Foto: Publicitātes foto
Doles salā, Daugavas muzejā atklāta fotogrāfa Gunāra Bindes apaļajai jubileja veltīta retrospektīva fotogrāfiju izstāde, kuru veido fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā, kad viņš strādāja Doles vēstures muzejā (1977.-2000. gadu vidum) un piedalījās tā veidotajās ekspedīcijās gar Daugavas krastiem.

Kā vēsta izstādes veidotāji, pats autors vienmēr izcēlis melnbaltās fotogrāfijas nozīmi – tādēļ arī izstāde veltīta melnbaltajai fotogrāfijai. Savukārt sižetiski tiek izcelti Bindes uzņemtie, psiholoģiskie portreti, kuros iemūžināti Daugavas krastu apdzīvotāji. Viņu saistījušas detaļas un netipiski rakursi visos fotogrāfijas žanros, piešķirot fotogrāfijai, kas pēc būtības ir dokumentāla, arī dziļu māksliniecisko vērtību, vēsta muzeja pārstāvji.

Gunāra Bindes fotonegatīvu un fotogrāfiju kolekcija ir būtiska Daugavas muzeja krājuma sastāvdaļa, kas kopā veido aptuveni piekto daļu no visa Daugavas muzeja 56 316 vienību lielā krājuma.

Izstāde Daugavas muzejā apskatāma līdz aprīlim.

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, fotogrāfs Gunārs Binde dzimis 1933. gada 27. decembrī un pagājušā gada nogalē nosvinēja 90. jubileju. Bindes vārds bija pirmais, kas laikā pēc Otrā pasaules kara nopietni izskanēja starptautiskā kontekstā, liekot Latvijā atkal runāt par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli. Tikpat neapstrīdams ir viņa foto meistara statuss un fotomākslas vēsturē iegājušie darbi. Binde pamatoti tiek atzīts par Latvijas fotomākslas celmlauzi, kura neatlaidīgais un kaislīgais darbs pasaulei ir radījis priekšstatu par Latvijas fotogrāfiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!