Foto: AFP/Scanpix
Vīnē atrasta pasaulslavenā austriešu mākslinieka Gustava Klimta (1862–1918) glezna "Fraulein Lieser" ("Līzeras jaunkundze"), kas gandrīz 100 gadu tika uzskatīta par pazudušu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Portrets reiz piederējis kādai turīgai Austrijas ebreju ģimenei un pēdējo reizi tika redzēts 1925. gadā. Gleznas liktenis pagaidām ir neskaidrs, bet pašreizējiem īpašniekiem tā esot piederējusi jau kopš 20. gadsimta 60. gadiem.

Ernsts Ploils, viens no izsoļu nama "Im Kinsky" vadītājiem, stāsta, ka viņu rīcībā nav informācijas par to, ka šis Klimta darbs būtu nozagts Otrā pasaules kara laikā. "Glezna ir raksturota kā pazudusi visos Klimta katalogos un darbu sarakstos," skaidro Ploils. "Mūsu aprindās "pazudusi" nozīmē, ka tā, iespējams, tikusi iznīcināta vai sadegusi kara laikā un jebkurā gadījumā – vairs nepastāv. Nebija gaidīts, ka tā kādreiz atkal uzradīsies."

Klimta gleznas atrašana tiek uzskatīta par īstu sensāciju. "Tik rets darbs, kuram piemīt tāda mākslinieciska nozīme un vērtība, nav Centrāleiropas mākslas tirgū redzēts jau desmitiem gadu," teikts izsoļu nama "Im Kinsky" paziņojumā.

Paredzēts, ka glezna tiks izlikta izsolē šīgada 24. aprīlī. "Im Kinsky" uzskata, ka tās vērtība pārsniedz 54 miljonus ASV dolāru.

Pirms izsoles gleznu izrādīs Lielbritānijā, Šveicē, Vācijā un Honkongā.

Gustava Klimta darbi tiek ārkārtīgi augstu vērtēti mākslas tirgū. Aizvadītajā gadā viņa glezna "Insel im Attersee" ("Sala Aterezerā",1901–1902) pārdota par 47 miljoniem, bet "Dame mit Fächer" ("Dāma ar vēdekli", 1917) par vairāk nekā 94 miljoniem eiro. Abas ir iekļuvušas 2023. gada visā pasaulē visdārgāk pārdoto mākslas darbu desmitniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!