Foto: Publicitātes foto
"kim?" Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar galeriju "427" aicina uz Evitas Vasiļjevas publikācijas "if you can't, engage" prezentāciju un izstādes atklāšanu 21. jūnijā plkst. 19.00 galerijā "427". Pirmā publikācijas prezentācija norisinājās rezidenču centrā "De Atelier" Amsterdamā 2016. gada maijā.

"if you can't, engage" tika radīts kā papildinājums un reizē kopsavilkums Evitas Vasiļjevas divu gadu darba procesam rezidencē "De Ateliers" Amsterdamā. Visu šīs publikācijas atvērumu pamatā ir materiāli no mākslinieces arhīviem. Kādam tie sniegs ieskatu autores darba metodēs, kādam uzdos vēl vairāk jautājumu par mūsdienu mākslu un tās mainīgā garastāvokļa attiecībām ar tradīciju, taču māksliniecei šī publikācija kalpo kā atsevišķs darbs, palīgrīks, kas norāda, ka nekas nav nejaušība un visam ir sava vieta plašākā darbu un notikumu virknē.

Publikācija "if you can't, engage" tapusi sadarbībā ar grafisko dizaineri Mislavu Žugaju (Mislav Žugaj) un kim? Laikmetīgās mākslas centru.

"Bildes melo. Kā lai atspoguļo hromētu metāla struktūru tā, kā tā spīdēja brīdī, kad uz to skatījāmies, stāvot klāt? Tas panākams diezgan nekaunīgi, (digitāli) pieliekot klāt vairāk hroma un blakus – pa kādam betona skulptūras fragmentam," par savu darbu raksta māksliniece. Evita Vasiļjeva izmanto savu darbu dokumentāciju kā elastīgu materiālu, ar kuru turpināt strādāt, griezt, līmēt, skenēt, kombinēt un panākt pēc iespējas tuvāku un personiskāku realitātes izjūtu.

"Katrs šīs publikācijas atvērums ir telpa, kurā tiek radītas jaunas dimensijas un manipulēts attēla saturs. Plakne ir vienīgā robeža, nosacījums, ierobežojums, kas satur izdevuma saturu, kurš plūst starp fikciju, dokumentāciju, realitāti, materialitāti, gaismu, melanholiju un krāsu," uzsver publikācijas autore.

Foto: Publicitātes foto

Evita Vasiļjeva (1985) ir dzimusi Rīgā. Nesen pabeigusi divgadīgo programmu rezidenču centrā "De Ateliers" Amsterdamā. Galvenokārt darbojas kā skulptore, taču neaprobežojas tikai ar fizisku materiālu un veido arī video, performances un domāšanu. Evitas Vasiļjevas personālizstādes bijušas gan Rīgā, gan Ūmeo, Zviedrijā un Amsterdamā, Nīderlandē. Piedalījusies arī grupas izstādēs Ņujorkā, Maskavā, Amsterdamā, Bēlicā (Vācija) u.c.

Evita Vasiļjeva bija viena no Amsterdamas neatkarīgās mākslinieku vadītās telpas "Last Minute Group" dibinātājām (2011–2012), kas šajā telpā organizēja eksperimentālas grupas izstādes. Kopš 2009. gada Evita Vasiļjeva dzīvo un strādā Amsterdamā.

Galerija "427" atrodas Rīgā, Stabu iela 70.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!