Foto: Publicitātes attēli

Dailes teātrī 7. maijā tiks atklāta 12. Baltijas triennālei veltīta izstāde, ko rīko Viļņas laikmetīgās mākslas centrs (CAC) un kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Dailes teātri. Izstādes kuratore – Virginija Januškevičūte (Virginija Januškevičiūtė).

Izstāde atkārto 12. Baltijas triennāli, kas tika atklāta Viļņā, 2015. gada 4. septembrī, Viļņas laikmetīgās mākslas centrā, kas, par spīti atsevišķām būtiskām atkāpēm, joprojām nes sākotnējās telpas atblāzmu. Tāpat kā CAC, arī Dailes teātris tika uzbūvēts 20. gadsimta 70. gados toreizējās "Padomju Baltijas" galvaspilsētas centrā ar mērķi rādīt publikai jaunu mākslu. Tāpat kā CAC, arī Dailes teātris joprojām vairāk vai mazāk kalpo savam sākotnējam nolūkam, lai gan abās ēkās savulaik notikušas gan automašīnu izstādes, gan citi ar tiešo funkciju nesaistīti pasākumi. Baltijas mākslas triennāle, kas no Viļņas atceļojusi uz Rīgu, būs aptuveni tāda pati kā savā pirmajā norises vietā.

2015. gada triennālē lielāka uzmanība nekā iepriekš veltīta Baltijai – gan pašam ģeogrāfiskajam reģionam, gan Baltijas jūrai un kultūrai. Tas ir apzināti starpdisciplinārs pasākums, kura dalībniekus, kā jau vēsta pasākuma nosacītais moto, "Tas, kas šodien ir mākslas darbs...", lielākoties interesē šis "kaut kas cits". Izstāde aptver vairākas tēmas un to kombinācijas, piemēram, ietekme, apmaiņa, materialitāte.

Triennāles ietvaros notika izstāde Viļņas laikmetīgās mākslas centrā (CAC), taču kopējā pasākumu programma, kas risinājās sešu nedēļu garumā, bija plašāka – lekcijas, dažādu publikāciju atvēršanas, prezentācijas, meistarklases un performances."

Baltijas triennāle tika dibināta 1979. gadā kā regulāra Lietuvas un vēlāk arī Baltijas mākslinieku izstāde, kurā paust pretošanās un neapmierinātības garu. Sekojot divpadsmit secīgām izstādēm, Baltijas triennāle ir kļuvusi par vienu no lielākajiem laikmetīgās mākslas festivāliem Ziemeļeiropā ar fokusu uz jauno mākslu. No reģionāla projekta Baltijas triennāle ir izaugusi par notikumu, kas piedāvā plašu aktivitāšu loku un starptautiskus dalībniekus.

Izstāde Dailes teātrī būs aplūkojama līdz 11. jūnijam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!