Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumi papildinājušies ar nozīmīgu Valdemāra Tones (1892 - 1958) gleznu kolekciju, kā arī arhīvu – vēstulēm, fotogrāfijām un katalogiem, ko uzdāvinājusi mākslinieka dzīvesbiedre Aina Tone-Baker, kura dzīvo Hovē, Lielbritānijā, portālu "Delfi" informē LNMM izstāžu kuratore Dace Lamberga.
Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, akta glezniecības klases vadītājs un viens no izcilākajiem 20.gadsimta 20. - 30.gadu portretistiem, Valdemārs Tone 1944.gadā devās trimdā uz Vāciju, bet no 1949.gada dzīvoja Lielbritānijā, Londonā. Šajā laikaposmā Tone radīja apmēram divus simtus portretu, aktu un kluso dabu, no kurām lielāko daļu iegādājās latvieši visā pasaulē - Eiropā, Austrālijā un Amerikā.

Mākslinieks sarīkoja personālizstādes Detmoldā, Minsterē, Lībekā, Londonā, Stokholmā un Gēteborgā, taču pēckara Latvijā Tones emigrācijas laika mākslu pazina vienīgi no dažām melnbaltām reprodukcijām. Arī pēc valsts neatkarības atgūšanas meistara pēdējo divpadsmit mūža gadu darbi nonāca tikai dažās privātās kolekcijās, bet Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā līdz šim bija tikai divas klusās dabas.

2007.gada martā Ainas Tones-Baker dāvinājums muzejam – 42 Valdemāra Tones no 1945. līdz 1958.gadam Vācijā un Lielbritānijā radītās gleznas - tiks nodotas skatītāju apskatei Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!