Foto: Publicitātes foto
Šā gada maijā Rīgas fotogrāfijas biennāle piedalīsies vienā no Eiropas lielākajiem foto festivāliem Rumānijas Foto festivāls 2015 (Photo Romania Festival), vēsta Rīgas fotogrāfijas biennāles rīkotāju pārstāvji.

Rumānijas Foto festivāls notiek kopš 2010. gada pilsēta Klūža – Napoka (Cluj Napoca). Četru gadu laikā festivāls ir izveidojes par vienu no lielākajiem notikumiem Eiropā. Šogad tas noris no 15. līdz 24. maijam. Festivāla programmas ietvaros divas dienas no 19. līdz 20. maijam notiks pasākums Industry Days, kurā piedalīties ir uzaicināti Eirpopas ietekmigāko foto festivālu organizatori. Pasākumu laikā notiks konferences, tikšanās, diskusijas, un prezentācijas. Eiropas festivālu organizatori tiksies, lai iepazīstinātu ar savu festivālu norisi un programmam, ka arī runātu par savstarpējo sadarbību.

No Latvijas festivālā piedalīties ir uzaicināta Rīgas fotogrāfijas biennāle, kuru pārstāvēs Inga Brūvere (Latvija) un Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija).

Rīgas fotogrāfijas biennāle (RFB) ir jaundibināts starptautisks fotogrāfijas notikums Latvijā, kas par prioritāti izvirza laikmetīgajā mākslā balstītu fotogrāfiju Latvijā – Baltijā – Eiropā.

Nav noslēpums, ka Latvijā fotogrāfijas telpa joprojām bieži ir izolēta no kopējām mākslas aktivitātēm, un tam par iemeslu ir situācija, ka Latvijā arvien ir nošķirta mākslas un profesionālā fotogrāfijas izglītība. Tikmēr Latvijā joprojām uzdod jautājumu – “Vai fotogrāfija ir māksla?”

Mēs nevaram definēt atbildi uz jautājumu “Kas ir māksla? “, bet varam uzturēt diskusiju par to, ņemot vērā vēsturisko kontekstu un šodienas aktualitātes, un iezīmēt telpu, kuras robežas ir/būs nepārtrauktā kustībā, jo viss attīstās un mainās.

Rīgas fotogrāfijas biennāles ideja ir cieši saistīta ar 2014. gada maijā Rīgā notikušo vērienīgo Baltijas jūras reģiona foto festivālu Rīgas Fotomēnesis 2014, kuru dibināja Inga Brūvere (iniciatore un Rīgas Fotomēnesis 2014 vadītāja) kopā ar Aigu Dzalbi, Imantu Grosu un Arni Balčus. Pateicoties Rīga 2014 un vairākiem sadarbības partneriem, tā programma aptvēra ap 30 dažādus foto mākslā balstītus pasākumus – izstādes, lekcijas, pašizdošanas pasākumus, kino filmu demonstrējumus, radošās darbnīcas u.c., kuros piedalījās mākslinieki, kuratori un izdevēji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Norvēģijas, Islandes, Somijas, Dānijas, Francijas, ASV, Japānas, Apvienotās Karalistes, Īrijas un citām valstīm.

Rīgas Fotomēneša 2014 centrālais notikums – Ingas Brūveres kūrētā izstāde Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija, kurā piedalījās 15 autori, tajā skaitā Ieva Epnere un Ivars Grāvlejs no Latvijas, ienesa jaunu skatījumu Latvijas fotogrāfijas telpā un tika arī atzinīgi novērtēta - nominēta Kilograms kultūras balvai, kā arī veiksmīgi piedalījās Pinjao starptautiskajā fotogrāfijas festivālā (The 14th China Pingyao International Photography Festival) Ķīnā.

Profesionālo uzskatu atšķirība un nespēja savstarpēji vienoties par turpmāko attīstību neļāva turpināt labi aizsākto sadarbību. Šā gada janvārī puse no Rīgas Fotomēneša dibinātājiem – Inga Brūvere un Aiga Dzalbe aizgāja, lai kopā ar kuratori Maiju Rudovsku, mākslinieci Ievu Epneri, kuratori Līgu Lindenbaumu un mākslinieci Mariju Šovoldu (Marie Sjøvold, Norvēģija) dibinātu Rīgas fotogrāfijas biennāli.

Rīgas fotogrāfijas biennāle 2016 notiks aprīlī un idejiski fokusēsies uz mūsu reģiona ģeopolitisko aktualitāti – atmiņas, sapņi, realitāte. Tā realizēsies divos pamatblokos – kūrētās izstādēs ar Latvijas, Baltijas un Eiropas aktuālo mākslas fotogrāfijā, kā arī kontekstuālu ieskatu vēsturiskajā mantojumā, un starpdisciplinārā simpozijā, kas norisināsies vairāku dienu garumā un kura uzdevums būs dažādos formātos runāt, analizēt un diskutēt par mākslas fotogrāfiju šodien. Biennāles veidošanā piedalīsies gan ārzemju un Latvijas institūcijas, gan starptautiski atzīti mākslinieki, kuratori, fotogrāfijas un citu nozaru eksperti. Programmas pasākumu atspoguļošanai tiks izdots speciāls poligrāfisks izdevums, kuru papildinās pētnieciski raksti un intervijas ar dalībniekiem. Īpašu uzmanību Biennāle pievērsis arī jauniem māksliniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!