Varas spēles cilvēku sabiedrībā norisinās pēc gadsimtu gaitā pārbaudītiem, negrozāmiem likumiem – tā apgalvo ASV autors Roberts Grīns, kas sarakstījis bestselleru “48 varas likumi”.
Ikvienam cilvēkam rūp sava pašcieņa, ikviens apzināti vai neapzināti tiecas pēc varas, lai pašam būtu iespēja lemt pār savu dzīvi, labklājību un laimi. Daudzās ģimenēs un gandrīz vai katrā darbavietā notiek klusa, neatlaidīga cīņa par ietekmi un varu. Ir arī tādi indivīdi, kuri alkst iekarot varu pār sabiedrību un valsti.

Turklāt varas iegūšanas un noturēšanas principi pamatos allaž ir vienādi – vienalga, vai esi priekšnieks, kam ar samta cimdiem jātur kolektīvs dzelzs dūrē, vai padotais, kam jāiekaro vieta priekšniecības “galmā”, vai jaunas politiskas partijas vadonis, kurš vēlētos, lai ļaudis viņam seko.

Šajā neparasti atklātajā grāmatā Roberts Grīns aplūko tos “varas likumus” un dzīves cīņas paņēmienus, par kuriem sabiedrībā nav pieņemts runāt. Piemēram: Izzini savu pretinieku, tēlodams draudzīgu attieksmi! Turi citus atkarībā! Liec citiem strādāt savā labā un piesavinies viņu darba augļus!

Daudzi no tiem skan šokējoši, ētiski nepieņemami, taču ir vērts ar tiem iepazīties kaut vai tāpēc, lai saprastu, kā tie reizēm tiek izmantoti. Turklāt, kā autors grāmatas beigās norāda, – “tev nav jāpieņem tā dzīves filosofija, ko tev kāds grib uzspiest.”

Grāmatā bagātīgi citēti gan autora pētītie senatnes un mūsdienu filosofi – Hans Fei Cu, Kautilja, Makjavelli, Monteņs, Tolstojs, Šopenhauers –, gan tādi varas spēļu meistari kā Džakomo Kazanova, Napoleons un Bendžamins Dizraeli.

Roberts Grīns studējis klasisko literatūru un filosofiju, raksta dzejoļus un lugas, strādā par žurnāla “Esquire” redaktoru un dzīvo Losandželosā.

Viltus pilns, nežēlīgs, pamācošs kopsavilkums trīstūkstoš gadus ilgušām cīņām par varu.” Josts Elferss, “The 48 Laws of Power” izdevējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!