Foto: Arhīva foto
Cariskās Krievijas juveliermākslas ģēnija Karla Faberžē darbnīcā tapušie darbi vēl šodien atrodas pasaules bagātāko cilvēku īpašumā. Viņa vadībā gan izgatavotas arī vienkāršākas skaistumlietiņas, kas mūsdienās būtu līdzvērtīgas grezniem mobilajiem telefoniem, raksta BBC.

Karla Faberžē talantu augstu vērtēja Krievijas augstākās amatpersonas un citi 19. gadsimta otrās puses Eiropas valstu valdnieki un augstdzimušie. Tomēr līdz ar slavenajām Faberžē olām, ārkārtīgi smalkām kaklarotām un citiem brīnumiem viņa darbnīcā izgatavoja arī daudzas cenu un izpildījuma ziņā piezemētākas skaistumlietiņas. Juvelierdarbnīcā, kurā slavenā mākslinieka vadībā 19. gadsimta beigās strādāja jau ap 500 aroda meistaru, tapa arī neskaitāmi teju jebkurai nedaudz turīgākai mājsaimniecībai pieejami aksesuāri.

"Viņš izgatavoja ne tikai pašus smalkākos juvelierizstrādājumus, bet arī ātri pamanīja, kas varētu interesēt plašāku sabiedrību," skaidro mākslinieka mazmazmeita Tatjana Faberžē." Ja viņš šodien būtu dzīvs, būtu tik daudz interesantu lietu, ko viņš varētu taisīt. Viņš izgreznotu telefonu un "IPad" maciņus un rotātu visdažādākās tehnoloģiskās ierīces. Esmu pārliecināta, ka tas viss viņu saistītu."

Parasti viņa darbus saista ar ekskluzīvajiem Krievijas cara Romanovu ģimenes dārgumiem, tomēr viņa mazmazmeita Tatjana norāda, ka viņas slavenajam radiniekam bija uzņēmēja prāts, kas vienmēr ļāvis domāt nedaudz plašāk. "Viņš bija ļoti daudzpusīgs, viņš izmantoja smadzenes. Kad Krievijā ievilka elektrību, viņš sāka izgatavot elektriskā durvju zvana pogas." Tāpat Tatjana norāda, ka viņas vecvectēvs izgatavojis arī īpaši garas cigarešu kārbiņas, jo Krievijā bijis ierasts smēķēt garākas cigaretes nekā citviet Eiropā, bet, kad izgudroti sērkociņi, viņš cigarešu kārbiņās paredzēja vietu arī tiem.

Faberžē īpaši labi izpratis jaunbagātniekus un viņu nepārtraukto vēlmi iegūt aizvien jaunus aksesuārus, ar kuriem izcelties. Tieši viņa spēja pielāgoties visiem jaunievedumiem un jaunākajiem atklājumiem, kā arī augstā darbu kvalitāte galma juvelierim ļāva iegūt pasaules slavu. Turklāt aizvien paplašinot darbnīcu un 19. gadsimta beigās nodarbinot pat 500 vislabāko amata pratēju, viņš turpinājis sekot līdzi katras sīkākās detaļas kvalitātei, visas kļūdas liekot pārtaisīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!