Foto: DELFI
Arturs Maskats, kuram piektdien piedāvāts Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes priekšsēdētāja amats, no tā atteicies, jo nevēlas strādā valdē, kurā nav bijušais valdes priekšsēdētājs Andrejs Žagars, apstiprina kultūras ministres pārstāve Ieva Līne. Ilggadējais operas vadītājs nav iekļauts jaunajā operas valdē.

"Ņemot vērā, ka komponists Maskats, kuram ir piedāvāts kļūt par Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētāju, ir publiski paziņojis par atteikšanos no šī amata, Kultūras ministrija apsver iespēju sludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu. Vienlaikus tiek apsvērta iespēja vakantajam valdes locekļa amatam izvirzīt kādu no konkursa dalībniekiem, kurš arī saņēmis augstu novērtējumu mākslinieciskās vadības jomā," informē Līne.

Plkst. 15 plānota ārkārtas preses konference, kurā tiks pārrunāts 30.augustā publiskotais jaunais LNO valdes sastāvs. Tajā piedalīsies gan līdzšinējais LNO direktors Žagars, gan Maskats.

Jau iepriekš ziņots, pēc Maskata domām veidot jauno operas vadību bez Žagara klātbūtnes, iespējams, nav īsti pareizi. "Domāju, ka Žagara nopelni ir milzīgi, un man jādomā, vai tas ir pareizi, ka Žagars nav operas valdē. Nevaru iedomāties operu un visu, ko viņš tajā izdarījis, ja tai būs jāfunkcionē bez Žagara vai ja Žagars tai pagrieztu muguru," sarunā ar aģentūru LETA atzina jaunais operas vadītājs.

Piektdien KM izveidota īpaša komisija izraudzīja jaunu LNO valdi - tika paziņots, ka Žagara vietā turpmāk to vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, LNO valdē darbosies līdzšinējā arī vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja, Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu satura redaktore, RISEBA lektore un muzikoloģe Daina Markova.

Žagaramesot piedāvāts LNO padomnieka amats, lai, kā norāda KM pārstāve, nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, operai gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem 2014.gadā, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā un citiem nozīmīgiem pasākumiem. Žagars gan no šī amata atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!